U sklopu projekta Bioeco up, 16. svibnja 2024. Hrvatska poljoprivredna komora je održala treću, ujedno i posljednju radionicu na kojoj su se građani aktivno uključili u biogospodarstvo i to ne samo kao potrošači, već i kao proizvođači. Radionica je održana u prostorijama Agronomskog fakulteta. Na njoj je bilo 25 sudionika, dok je prezentator bila profesorica Ana Matin.

U  uvodnom dijelu je predstavljen projekt te njegovi glavni ciljeve i odrednice. Tijekom radionice je objašnjena važnost aktivnosti odnosno cilj da se građani aktivno uključe u biogospodarstvo i to ne samo kao potrošači, već i kao proizvođači. U svakoj zemlji se, inače, održavaju 3 radionice s građanima koji testiraju i proizvode različite domaće bioproizvode. Radi se o ukupno 40 građana po zemlji. Od svih radionica će se pripremiti kratki tutorial vide-a i edukativni materijali.

Tema ove radionice je bila iskorištavanje ostataka cvjećarske proizvodnje direktnim procesima dorade i prerade u gotov proizvod. Sudionici su izrađivali različite proizvode od ostataka cvjećarske proizvodnje kako bi ih pretvorili u korisne proizvode. Izrađivali su sapune, balzam za suhu kožu, repelent, ljetni maslac za njegu kože, piling za tijelo, kandiranje latica te izrada potpuria, naglašavaju u HPK.

Dodaju kako je radionica omogućila sudionicima da iskoriste ostatke cvjećarske proizvodnje na kreativan način. Tako su ih pretvorili u različite proizvode koji imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu.

 

Foto: HPK