Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 4. ožujka 2022., održala sastanak uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala te aktualnih ratnih zbivanja u Ukrajini, u cilju sprečavanja potencijalnih poremećaja u prehrambenim sustavima koja mogu zahvatiti cijelo svjetsko tržište.

Sudionici današnjeg sastanka su pohvalili dosadašnju reakciju Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede. Također, izrazili su zabrinutost zbog rasta cijena energenata i ostalih povezanih troškova proizvodnje. Ukazali su na potrebu za dodatnim povećanjem potpora i olakšavanja poslovanja u nekim segmentima poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, kao i pomoći hrvatskim tvrtkama pogođenim sankcijama Rusiji.

U tom kontekstu u slijedećim danima bit će otvoreni natječaji koji se odnose na ulaganja u skladišta žitarica i uljarica te mliječno govedarstvo, pri čemu će se pokušati osiguravati što je moguće veći iznos raspoloživih sredstava, a u pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna, dok je Vlada RH prošlog mjeseca predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 %.

Riječ je o jednom u nizu sastanaka koje je ministrica Vučković održala u okviru novonastale kritične situacije u Ukrajini, nakon što se ovog tjedna na tu temu susrela s predstavnicima ključnih hrvatskih tvrtki u sektoru ratarstva, stočarstva, mljekarstva i mesne i ribarske industrije te sudjelovala na izvanrednom video-sastanku ministara poljoprivrede EU gdje je zatražila aktivaciju izvanrednih tržišnih mjera te drugih mjera usmjerenih na proizvodnju  o kojima će se, između ostalih prijedloga država članica, razgovarati na sastanku s Europskom komisijom već u ponedjeljak.