Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 4. ožujka 2022., održala sastanak uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala te aktualnih ratnih zbivanja u Ukrajini, u cilju sprečavanja potencijalnih poremećaja u prehrambenim sustavima koja mogu zahvatiti cijelo svjetsko tržište.

Sudionici današnjeg sastanka su pohvalili dosadašnju reakciju Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede. Također, izrazili su zabrinutost zbog rasta cijena energenata i ostalih povezanih troškova proizvodnje. Ukazali su na potrebu za dodatnim povećanjem potpora i olakšavanja poslovanja u nekim segmentima poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, kao i pomoći hrvatskim tvrtkama pogođenim sankcijama Rusiji.

U tom kontekstu u slijedećim danima bit će otvoreni natječaji koji se odnose na ulaganja u skladišta žitarica i uljarica te mliječno govedarstvo, pri čemu će se pokušati osiguravati što je moguće veći iznos raspoloživih sredstava, a u pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna, dok je Vlada RH prošlog mjeseca predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 %.

Riječ je o jednom u nizu sastanaka koje je ministrica Vučković održala u okviru novonastale kritične situacije u Ukrajini, nakon što se ovog tjedna na tu temu susrela s predstavnicima ključnih hrvatskih tvrtki u sektoru ratarstva, stočarstva, mljekarstva i mesne i ribarske industrije te sudjelovala na izvanrednom video-sastanku ministara poljoprivrede EU gdje je zatražila aktivaciju izvanrednih tržišnih mjera te drugih mjera usmjerenih na proizvodnju  o kojima će se, između ostalih prijedloga država članica, razgovarati na sastanku s Europskom komisijom već u ponedjeljak.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje