Hrvatska poljoprivredna komora izražava svoju zabrinutost što će predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivosti na predstojećoj sjednici Coreper -Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije, 15. svibnja 2024. dati svoj glas za povećanje populacije vukova u EU. Podsjetimo, vukovu u Hrvatskoj posljednjih godina čine ogromnu gospodarsku štetu poljoprivrednicima. Sve su češći napadi vukova na stoku. To je suprotno interesima hrvatske poljoprivrede. Zbog toga će HPK pozvati poljoprivrednike na mini prosvjede narednih dana.  

-Danas je do HPK došla informacija da će se na sastanku, 15. svibnja  glasati o ovoj temi te da za sada Hrvatska ne može podržati prijedlog Europske Komisije da se popis priloga Bernske konvencije za uklanjanje populacije vukova iz strogo zaštićene faune promijeni u zaštićenu faunu. Obrazloženje je da se tema još uvijek razmatra unutar Radne skupine Vijeća za bioraznolikost, kao i na nacionalnoj razini – u konzultacijama s stručnjacima nadležnog Ministarstva te da postoji zabrinutost zbog ponuđenih argumenata zbog činjenice da trenutno znanje o populacijama vukova nije na istoj razini u EU, priopćeno je iz HPK.

Ministarstvo smatra da stanje znanja o populacijama vukova nije dovoljno

Iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivosti smatraju da stanje znanja o populacijama vukova nije dovoljno. Kao razlog tomu navode kako njihovo praćenje nije potpuno uspostavljeno u nekim biogeografskim regijama. Također, ističu kako je Hrvatska populacija vukova važan dio dinarskih i balkanskih populacija koje se protežu preko nacionalnih granica u zemlje izvan EU u kojima nije uspostavljeno praćenje situacije i/ili nacionalni status populacija vukova je nepoznat ili se lov dopušta te da Hrvatska pažljivo razmatra prijedlog Europske komisije. Hrvatska bi željela vidjeti rezultate tih izvješća Direktive 2025 godine prije nego što poduzme ikakve korake u vezi s prijedlogom uklanjanja populacija vukova s popisa strogo zaštićene faune.

Hrvatski poljoprivrednici razočarani su stavom Ministarstva gospodarstva i održivosti. Oni su se na ovaj način oglušili na probleme terena i našeg sektora. Smatramo da je ovo nedopustivo. Nedavno smo na Sajmu poljoprivrede u Gudovcu , na okruglom stolu pod nazivom Pojeo vuk magare, sa predstavnicima spomenutog Ministarstva zaključili kako imamo zajednički interes te kako je zaštita ljudi i poljoprivrede od prioritetnog interesa. Zbog ovog neusklađenog stava sa hrvatskim poljoprivrednicima prisiljeni smo pozvati naše poljoprivrednike na prosvjed. Pozivamo Vladu RH da prije glasovanja razmotri još jedno ovaj stav RH koji je protivan interesu stočarstva te uvaži interese hrvatske poljoprivrede, priopćeno je iz HPK.