Hrvatska poljoprivredna komora je u najvećem dijelu zadovoljna s paketom mjera Vlade, vrijednim 4,8 milijardi kuna. Dobar je to način da se ublaže posljedice rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji.

Smatraju da je u ovom trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima; također da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju što posljedično može dovesti do pada proizvodnje. Vjeruju ipak da će Vlada, uz postojeće mjere i alate koje su danas objavljene ili ranije pokrenute, osmisliti i dodatne. Posebno za stočarski sektor koji se nalazi u najtežoj situaciji još od sredine prošle godine.

Mjere koje su prezentirane usmjerene su najvećim dijelom prema građanima i potrošačima. Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, te na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, odnosno 25 na 5 posto na maslac i margarin, dobar su način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača. Ova mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima. Zbog toga još jednom apeliramo na njih da prilikom kupnje hrane još snažnije vode brigu da kupuju domaće proizvode. Samo tako se može održati razina gospodarske aktivnosti. Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika, izjavio je Mladen Jakopović.   

Paket predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva, te subvencija za plavi dizel za ribare.

O tim mjerama HPK ipak mora detaljnije raspraviti na svom Upravnom odboru. Očekujemo da će dio proizvođača biti nezadovoljan ovim mjerama. No, vjerujemo da će i naše resorno Ministarstvo poljoprivrede, uz već postojeće mjere pomoći koje su pokrenute krajem prošle i početkom ove godine, imati dodatni senzibilitet prema poljoprivrednoj proizvodnji, naročito stočarstvu. Nadamo se da ćemo nastaviti zajedno raditi na olakšavanju poslovanja, kako bi ovu godinu uspjeli izgurati i sanirati gubitke koji su neizostavni i sve veći, kazao je Jakopović.

U HPK ističu kako će se Upravni odbor očitovati o mjerama i da će potom zatražiti i sastanak s ministricom poljoprivrede. Sve kako bi se zajednički vidjelo gdje još postoji prostor za olakšanje poslovanje.

Još jednom bih iskoristio priliku da pozovem naše potrošače da kupuju domaće. Također i poljoprivredne proizvođače da unatoč svim problemima ne odustaju od svih agro tehnoloških mjera; također i da obave sjetvu u optimalnim rokovima odnosno nastoje imati visoke prinose. Cijene na globalnom tržištu su i dalje visoke i obećavaju da će imati dodatnu zaradu na visokim otkupnim cijenama. Za stočarski sektor vjerujemo da će još biti mjera koje će im sanirati ogromne gubitke. Nadamo se da ćemo svi zajedno pronaći načina da se zaustavi urušavanje stočarstva, zaključio je Mladen Jakopović.