Hrvatsko tloznanstveno društvo (HTD) ima dugu i bogatu tradiciju skrbi o tlu te o održivom gospodarenju tlom koju želimo nastaviti. Od 12. do 16. rujna 2022. u Svetom Martinu na Muri održat će se 14. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva. Na kongresu će o upotrebi, degradaciji i načinima oporavka tla raspravljati članovi Hrvatskog tloznanstvenog društva, ali i znanstvenici koji se bave tlom iz inozemstva obzirom da je ovo međunarodni kongres. Na kongresu će sudjelovati oko 80 sudionika iz znanstvene, ali i političke, lokalne, stručne, proizvodno-gospodarske i vjerske zajednice.

Tema ovogodišnjeg kongresa jest „Degradacija tla – izazov za poljoprivrednu proizvodnju“. Cilj kongresa je pružanje sudionicima nove spoznaje kao i obogaćeno i napredno znanstveno shvaćanje iz područja tloznanstva i upravljanja tlom. Posebnost ovog kongresa jest ta što pruža upoznavanje s inovativnim temama u hrvatskoj poljoprivredi te mogućnosti za razmjenu ideja i znanstvenih spoznaja kao i izvrsnu priliku za transfer znanja u pravcu znanost-politika-gospodarstvo. Tako će sudionici moći pobliže upoznati te unaprijediti svoje znanje iz područja geologije, pedologije, ishrane bilja i fertilizacije, fiziologije bilja, obrade tla, šumarstva, zaštite okoliša i drugih znanstvenih disciplina.

Više detalja možete pronaći na web stranici: https://www.tloznanstvo.eu/

Prethodni članakLovor – saveznik protiv leukemije i karcinoma
Sljedeći članakKoji kombajn odabrati?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.