„Istarski med“ / „Istrski med“ je dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Objavila je to Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 5. srpnja 2024. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla za poljoprivredne proizvode. Zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.     

Postupak zaštite naziva „Istarski med“ / „Istrski med“ započeo je u kolovozu 2017. godine. Radi se o zajedničkoj zaštiti naziva koji su pokrenule hrvatska Udruga pčelara Lipa i slovensko Obalno čebelarsko društvo Koper, koji su nadležnim Ministarstvima podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv „Istarski med“ / „Istrski med“.

Koje medove obuhvaća Istarski med?


„Istarski med“ / „Istrski med“ obuhvaća med od bagrema, kadulje, kestena, lipe, vriska, cvjetni med i med od bjelogorične medljike. Različitost i bogatstvo florističkog sastava Istre izravno utječu na  posebnost „Istarskog meda“ / „Istrskog meda“. Ona se očituje u njegovim specifičnim okusima i mirisima. Kombinacija udjela zastupljene peludi u pojedinim vrstama meda daje ovome medu posebna organoleptička svojstva. Posebnim svojstvima ovog meda doprinose i istarski pčelari koji su kroz vrijeme upoznali botanički sastav i klimatske karakteristike pojedinih mikro područja. Sve to im omogućuje preciznije praćenje fenofaza određenih medonosnih biljaka. Posebnost proizvodnog područja, višegodišnje iskustvo pčelara i tradicija proizvodnje koja seže u početak prošlog stoljeća i koja se prenosi s generacije na generaciju, u konačnici čine „Istarski med” / „Istrski med” prepoznatljivim među potrošačima.

Specifikaciju proizvoda „Istarski med“ / „Istrski med“ možete pogledati ovdje.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede