Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svojstvu izaslanika europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, kao potpredsjednik ovog udruženja sudjelovao je danas 23. rujna 2021. na svečanosti potpisivanja sporazuma o pokretanja „Organskog dana EU“.

Sporazum o „EU Organic day“ koji će se održavati od danas, svake godine na prvi dan jeseni, sklopili su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, uz prisutnost EU povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog, a s ciljem promocije Zelenog plana, Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti. Ponosan sam što je upravo Hrvatska dobila tu čast da predstavlja sve EU poljoprivrednik. Odnosno da svoj potpis u ime Copa Cogece stavim ja koji obavljam funkciju potpredsjednika Cope, među ostalim i za ekološku poljoprivredu, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović na svečanosti potpisivanja sporazuma.

Jakopović je u ime 22 milijuna poljoprivrednika i članova njihovih obitelji, kao i 22.000 zadruga koje su posvećene tome da svakodnevno opskrbljuju 446 milijuna građana EU sigurnom, hranjivom, visokokvalitetnom i pristupačnom hranom zahvalio organizatorima što su pozvali Copa i Cogeca za potporu stvaranju Europskog ekološkog dana.

Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ovo je i bit će važan dan. Kao tržišno orijentirani sektor, ponosni smo što su potrošači u EU sve više zainteresirani za ovaj način proizvodnje. Ekološki uzgoj neprestano raste u posljednjem desetljeću (čak 62 posto u deset godina). Sa 8,5 milijuna hektara u 2010. na 13,8 milijuna hektara u 2019. To je omogućilo da sve više poljoprivrednika ulažu u prelazak na ekološku proizvodnju. Moramo nastaviti omogućavati njihova daljnja ulaganja, kazao je Jakopović.

Udruženje Copa i Cogeca smatra da cilj podizanja na 25 posto poljoprivrednog zemljišta EU-a koje bi trebalo biti pod ekološkim uzgojem do 2030. godine predstavlja još jedan veliki izazov. Europski ekološki poljoprivrednici trebaju zato imati odgovarajući set alata za zaštitu usjeva i uroda od promjena u okolišu.

Da bi se doseglo 25 posto organske poljoprivrede, potrebno je povećati istraživanje i inovacije. Također, mora se osigurati kvalitetan genetski materijal, sjeme te kvalitetna zaštita bilja. Posebna se pozornost mora posvetiti sektorima proizvodnje stoke u ekološkom uzgoju i akvakulturi. Tamo je udio organskog tržišta i dalje prilično nizak, kako ističu u udruženju EU poljoprivrednika Copa i Cogeca.

Ako doista želimo osigurati zdrav rast sektora, moramo osigurati da ekološki sektor zadrži svoju ekonomsku održivost. Moramo se pobrinuti da na razvoj europskog poljoprivredno-prehrambenog tržišta ne utječe negativno sve veća konkurencija proizvoda koji nisu iz EU-a. ZPP bi svoju potporu trebao usmjeriti na proces tranzicije. Danas smo vrlo sretni što sudjelujemo u stvaranju EU Organic day. Nadamo se da će tijekom ovog dana svi akteri sektora, zajedno s europskim i nacionalnim zakonodavcima, promicati i podržavati europsku organsku proizvodnju, poručio je Jakopović. 

Udruženje Copa i Cogeca blisko je surađivalo sa svim akterima tijekom pripreme nadolazeće nove organske Uredbe 2018/848. Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ta će Uredba  pružiti čvrstu i jasnu osnovu koja će im bolje omogućiti planiranje tranzicije te aktivnosti i buduća ulaganja. Međutim, zakoni nisu dovoljni ako želimo postići vrlo ambiciozne ciljeve EU. Moramo ojačati proizvodnju i surađivati ​​s drugim dionicima opskrbnog lanca. Također i povećati svijest o ekološkoj hrani među potrošačima u EU, zaključak je udruženja Copa i Cogeca.

Sretan Vam svima Organski dan EU!

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje