Predsjednica Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir sudjelovala je danas, 20. travnja 2023. godine, na godišnjoj Konferenciji AZTN-a „Aktualnosti u radu AZTN-a“, koja je održana u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca.

Izrazivši nadu kako će održavanje Konferencije pokazati put prema rješavanju problema s nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom i na taj način ojačati položaj hrvatskih proizvođača,  koji, pridržavajući se pravila koja im postavlja europsko i nacionalno zakonodavstvo, proizvodeći pri tome hranu visoke kvalitete i zdravstvene ispravnosti, ostaju vezanih ruku u nesmiljenoj borbi s gigantima koji koriste svoju značajnu pregovaračku snagu i nedovoljno jasno propisane ugovorne obveze i u toj borbi svaki put pobjeđuju.

Obuhvat nepoštenih trgovačkih praksi je potrebno proširiti, te istovremeno kontrolirati nepoštena postupanja i ubrzati postupke njihovog utvrđivanja u praksi, rekla je Petir.

Dodala kako je to stav Odbora za poljoprivredu, koji je tijekom donošenja važećeg Zakona o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom predlagao nadopunu Zakona na način da krajnja prodajna cijena ne može biti niža od proizvodne cijene iz razloga što se događa da se druge države rješavaju svojih tržišnih viškova kroz trgovačke lance koji na hrvatsko tržište stavljaju proizvode ispod proizvodne cijene, rušeći tako cijenu hrvatskih proizvoda na koje nerijetko potom, dižu nesmiljene marže.

-Tada smo dobili obrazloženje kako će se ovo pitanje rješavati podzakonskim aktom, no stupanje na snagu odredbi Pravilnika koji se odnose na proizvodno i tržišno osjetljive proizvode, višekratno je odgađano,  pa u tom smislu našim proizvođačima nije dana dovoljna zaštita, te je isto u budućnosti potrebno regulirati, kako bismo očuvali domaću proizvodnju, posljedično i ruralna područja u kojima se ista obavlja, rekla je Petir.

Odbor za poljoprivredu svjestan je izazova zajedničkog europskog tržišta, no stalno ukazuje i na važnost prepoznavanja praksi koje, u zaštiti domaćih proizvoda i proizvođača provode druge države članice i to posebno u područjima kvalitete, jačanju kratkih lanaca opskrbe hranom kao i osnaživanju institucija koje pružaju potporu proizvođačima. Jasnije definirana zakonska podloga kojom bi spriječili uvjetovanost između kupnje proizvoda i nabave repromaterijala isključivo od istog kupca, jasno propisani rokovi trajanja ugovora, precizno definirani razlozi raskida ugovora, razlozi otkazivanja narudžbe, uvjeti akcijske prodaje, te preciznije definirane obveze kupca i sankcioniranje istih – pitanja su koja moramo staviti u fokus ako našim poljoprivrednim proizvođačima želimo osigurati poštenu tržišnu utakmicu. U tom smislu potrebi su iskoraci i u Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, ali i Zakonu o javnoj nabavi.

Odbor je u više navrata tražio postupanje AZTN, a nakon prošlogodišnje žetve uputili smo prijavu protiv otkupljivača pšenice za koje je postojala sumnja da su se udružili u kartel. Približava se nova žetva, prije koje bi bilo dobro da dobijemo odgovor AZTN-a, rekla je Petir.

Dodala da je potrebno kadrovski osnažiti Agenciju, ali i na jasan način propisati vremenski okvir u kojemu su sudionici u postupku obvezni odgovoriti na upit AZTN.

Također je važno da i AZTN pruži odgovore i tumačenja u razumnom roku jer nam se otkupljivači pritužuju da ne dobivaju odgovor na pitanja kada traže tumačenja pojedinih odredbi Zakona. Cilj nam ne smije biti kažnjavanje, već stvaranje fair play uvjeta na tržištu i pružanje osjećaja sigurnosti svim sudionicima u lancu opskrbe hranom, što nažalost do sada nismo postigli, rekla je Petir.

Dodala kako je Odbor tražio i postupanje Agencije zbog pritužbi poljoprivrednika i prehrambene industrije jer su im trgovački lanci htjeli otkazati ugovore s početkom ove godine zbog najave podizanja cijena kao posljedice inflacije i rasta cijena inputa te činjenice da poljoprivrednici i mala prehrambena industrija cijelu prošlu godinu nije dizala cijene svojih proizvoda dok su to trgovački lanci radili u više navrata, a na nekim su hrvatskim proizvodima digli marže na 80%.

Istaknula je kako je Agencija odgovorila da dobavljače treba uputiti da se s konkretnim obavijestima o ovim praksama obrate Agenciji, što je Odbor i učinio proslijedivši ovu obavijest prema sektorskim komorama.

Iskreno se nadam da smo porukom koju smo tom prijavom poslali, ipak doprinijeli određenom pomaku jer smo dobili informacije s terena da se je u nekim slučajevima pronašao zajednički jezik između trgovačkih lanaca i poljoprivrednika, no ne smijemo zaboraviti da zbog slabije pregovaračke snage veći dio hrvatskih proizvođača nije spreman izložiti se i prijavljivati nepoštene trgovačke prakse, što nas vraća na početak i ukazuje na potrebu prilagodbe zakonskog okvira, rekla je Petir.

Dodala kako je Odbor za poljoprivredu spreman s Agencijom i drugim nadležnim tijelima, tražiti učinkovita i održiva rješenja.

U otvorenju Konferencije su uz zastupnicu Petir, sudjelovali i Mirta Kapural, ravnateljica AZTN-a, Zdravko Tušek, predsjednik Odbora za gospodarstvo, ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvoje Bujanović, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca. U okviru Konferencije održane su panel rasprave o Nagodbama u zabranjenim sporazumima – novom instrumentu ZZTN-a i odnos s pokajničkim programima, te o Provedbi Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama od stupanja na snagu do danas.