Šest sektorskih stočarskih Odbora Hrvatske poljoprivredne komore održalo je u ponedjeljak 13. rujna 2021. godine hitan sastanak. Na njemu je ponovo razmatrana teška situacija u stočarskom sektoru. Ona je uvjetovana globalnim tržišnim poremećajima. Sastanak Odbora iz sektora stočarstva HPK održan je zbog nastavka nepovoljnih tržišnih okolnosti u stočarskom sektoru. One su nastavljene i nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem u Vladi RH  2. rujna 2021. godine. Teme sastanka bile su tržište stočne hrane i energenata; procjene tržišnih kretanja; stanje otkupa mlijeka i živih svinja; strateške smjernice za povećanje obujma korištenja obnovljivih izvora energije na farmama. Predstavnici i dionici stočarskih sektora na sastanku s premijerom jednoglasno su zaključili da je situacija u stočarskim sektorima izuzetno nepovoljna. Stoga je potrebna hitna intervencija Vlade RH.

Kako bi se sagledalo trenutno stanje u sektoru, a temeljem analiza povećanja troškova proizvodnje, zbog globalnih i poremećaja na domaćem tržištu, na jučerašnjem sastanku predložene su hitne kratkoročne te srednje i dugoročne mjere kako bi se spriječio kolaps u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka.

Na sastanku svih 6 Odbora iz stočarskog sektora zaključeno je kako je potrebno na idućem sastanku definirati rokove i iznose kratkoročnih mjera pomoći. Također i da APPRRR u što kraćem roku krene s isplatom jesenske rate potpore stočarima do 15. listopada (isplata 90% iznosa od iznosa potpora), ističu u HPK.

U nastavku donosimo zaključke i prijedloge svih mjera:

  1. KRATKOROČNE MJERE
  • JEDNOKRATNA POTPORA
  • RANIJA ISPLATA POTPORA ( DO 15.10.)
  • ZADRŽAVANJE KUKURUZA I ULJARICA U RH (OBNOVA ROBNIH ZALIHA)
  1. SREDNJE-DUGOROČNE MJERE
  • OBILJEŽAVANJE HRVATSKIH PROIZVODA
  • OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE (SOLARI)
  • KLANJE NA GOSPODARSTVIMA I PRERADA
  • RJEŠAVANJE PITANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
  • KAPITALNO INVESTIRANJE U SKLADIŠTA ŽITARICA I PRERADA

Tekuća godina može se okarakterizirati kao izuzetno teška za stočare. Njihov trenutni položaj na domaćem, ali i na zajedničkom tržištu trenutno je pod utjecajem izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih post COVID-19 krizom.

Analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala je kako je došlo do naglog rasta cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke. Do skoka u 2021. godini ukupno je bio do otprilike 50% materijalnih troškova. Trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70% materijalnih troškova. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane. U nekim je slučajevima rast cijena veći od 50%.

Takva situacija na tržištu uzrokuje poslovanje s gubitkom analiziranih sektora stočarstva. Sukladno tome razlika cijene koštanja i prosječnih tržišnih cijena kod tova junadi iznosi (-5,16 kn), sustavu krava – tele (-4,66 kn), proizvodnje mlijeka (-1,58 kn), tova svinja (-4,06 kn), tova pilića (-2,43 kn), proizvodnje jaja (-0,16 kn), slična tržišna situacija također je u sektoru ovčarstva i kozarstva, ističu u HPK.

Uz ove čimbenike vrlo je nepovoljno vanjsko okruženje. Ono se prvenstveno odnosi na velike količine tržišnih viškova na zajedničkom tržištu, gdje se roba izvozi po dampinškim cijenama. Godinu su obilježili i tržišni šokovi uzrokovani prirodnim nepogodama. To su velika suša u pašnom dijelu godine, potresom pogođena područja i drugo.

Temeljem zaključaka sa održanog sastanka Hrvatska poljoprivredna komora uputila je 14. rujna 2021. godine hitan dopis Ministarstvu poljoprivrede. U njemu se traži od resornog ministarstva da organizira hitno novi sastanak do kraja ovog tjedna, budući da je položaj stočara u RH s obzirom na novonastali poremećaj na tržištu žitarica nepovoljan i rizičan za cijeli sektor.

IZVOR: https://komora.hr/