Odbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je u ponedjeljak 8. travnja 2024. godine sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na koje se razgovaralo o izmjenama Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, katastru maslinika, smanjenju poreza na preradu te načinu kako bi se potaknulo moguće udruživanje maslinara u proizvođačke organizacije.

Odbor za maslinarstvo HPK smatra kako bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje, predano na otkup, nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove. Na sastanku je istaknuto kako je u izmjenama Pravilnika dodan članka 29, što nije bilo u prvom Pravilniku, a problem tog članka je što je maslinovo ulje u maslinarstvu primarni proizvod, jer ne postoji mogućnost trženja ploda masline. Ukidanjem ovoga režima ukida se i maslinarstvo kao poljoprivredna proizvodnja, zaključeno je na sastanku, objavljeno je iz HPK.

Smatramo kako je potrebno riješiti spornu odredbu o registraciji dopunske djelatnosti za prodaju maslinovog ulja u IAKS mjerama. U našem sektoru je maslinovo ulje primarni proizvod koji je ocjeđevina ploda masline dobivena isključivo mehaničkim putem, bez dodavanja bilo čega i treba analizirati razloge za uvođenje te odredbe te je ukloniti iz Pravilnika o dopuni radi sprečavanja širenja crnog tržišta. Naime, naš je stav da se plod ne može prodati kao što je to u slučaju jabuka, salate ili bilo kojega primarnog proizvoda u drugim sektorima poljoprivrede, izjavio je predsjednik Odbora Damir Buntić.

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će novi prijedlog biti dostavljen Odboru za maslinarstvo idući tjedan.

Na sastanku se razgovaralo i o problemima oko vođenja katastra maslinika. Naime, proizvođači/maslinari bi trebali voditi evidenciju o količini proizvedenog i prodanog maslinovog ulja. Proizvođači su od Ministarstva zatražili da ih upoznaju sa rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a kao i kakvi su podaci dobiveni o proizvodnji maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

Zatražili smo da se promijeni sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora. Ukoliko će uljare slati sve podatke o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju potrebno je da se istima u 100-postotnom iznosu podmire troškovi radne snage koja će to raditi ili da Ministarstvo zaposli osobe koje će u narednom periodu, od najmanje 3 godine iste radnje provoditi. Ponovili smo naš stav, kako uljare neće raditi ove poslove jer to zahtjeva dodatni trošak, kazao je Buntić.

Kada je riječ o kemijskim analizama uljara, a vezano za dobivanje poticaja za prodano ulje, na prethodnim sastancima su proizvođači istaknuli kako uljare nisu ovlaštene davati potvrde o kvaliteti i razvrstavanju maslinovog ulja jer se na taj način krše zakoni, budući da ovakve potvrde mogu davati jedino ovlašteni laboratoriji.

Naš je stav da u 2024. godini uljare neće davati ovakve potvrde jer je to kršenje zakona. Uz ovakve potvrde se obavezno treba dostaviti i fiskalni ili transakcijski račun/račune o količini prerađenih maslina, te kao i do sada račun o prodanim količinama maslinovog ulja. Smatramo kako je potrebno pojednostavljenje i smanjenjem administrativnog tereta vezanog uz popunjavanje potvrda. Država bi trebala pružiti podršku radi dobivanja vjerodostojnih podataka, a naši su prijedlozi usmjereni na prikupljanje podataka putem obrasca II te preko APPRRR i Savjetodavne službe, istaknuto je na sastanku. Ministarstvo poljoprivrede je obećala da će u što kraćem roku razmotriti problem i izaći sa prijedlogom rješenja prema Odboru za maslinarstvo.

Na sastanku je zatraženo i porezno rasterećenje, odnosno maslinari su predložili da se smanji porez na preradu maslina. U Italiji je porez 4%, Grčkoj je 9-13% Španjolska 12%, a u Hrvatskoj je 25% preveliki i nelojalan prema proizvođačima.

-Postoji potreba za objedinjavanjem sustava u Ministarstvu poljoprivrede radi veće transparentnosti i efikasnosti administrativnog procesa. Prerada je sada skuplja 20 posto i na ovaj je način teško biti konkurentan. Zato tražimo da se razmotri mogućnosti izmjene poreza od strane Ministarstva financija. Pritom je potrebno da Ministarstvo ažurira podatke vezano za poreze drugih zemalja, pripremi podloge, te procjene financijskih pokazatelje, a da se potom organizira i sastanak s Ministarstvo financija u roku od 45 dana, dogovoreno je na sastanku.

Kada je riječ o udruživanju u sektoru maslinarstva na sastanku je istaknuto kako Proizvođačke organizacije u ovom sektoru nisu zaživjele. Maslinari su u više navrata upozoravali na to da su postavljeni kriteriji za osnivanje PO nedostižni te da ih treba svesti na realne razine.

-Kako naše mišljenje nije uvažavano  došli smo do rezultata da nemamo niti jednu proizvođačkih organizacija u maslinarstvu, kazao je Buntić.

Idući sastanaka sa predstavnicima Ministarstva vezano za teme o kojima se razgovaralo na sastanku trebao bi se održati sredinom svibnja u Šibeniku.

Foto: HPK