World Cheese Awards vraća se u Španjolsku, u sklopu Međunarodnog festivala sira u Oviedu. Međunarodni festival sira održati će se u španjolskoj Asturiji od 3. do 6.11.2021. Na njemu će se uručiti svjetske nagrade za najbolje sireve.

Prilika je ovo da se globalna zajednica sirara okupi nakon godinu dana neviđenih izazova za proizvođače sira i industriju u cjelini. Tako će svjetske nagrade biti u središtu četverodnevnog festivala posvećenog samo siru. Očekuje se kako će ovo natjecanje biti veće nego ikad prije. Prošle godine bilo je rekordnih 3.804 prijava iz 42 različite zemlje na posljednjem natjecanju u Bergamu u Italiji 2019. godine.

John Farrand, generalni direktor Guild of Fine Food, organizatora World Cheese Awards, komentirao je:

Nakon suđenja i nevolja u proteklih 12 mjeseci, drago nam je što su planovi za povratak World Cheese Awards u Španjolsku u tijeku. Svi proizvođači sireva u velikoj su mjeri osjetili ekonomski utjecaj COVID-19 pandemije. Zbog toga ovogodišnji festival sira ima veće značenje nego ikad prije. Ne samo da će to biti prilika za zajednicu sirara da se ponovno povežu, razmijene iskustva i poslovanje, već će i same nagrade pružiti ionako teško stečeno priznanje. Pogotovo onim proizvođačima koji su prošli i izdržali brojne probleme kako bi održali svoj zanat na životu.

Najveći svjetski događaj za sirare

Inače, World Cheese Awards već više od tri desetljeća okuplja proizvođače sira, trgovce, kupce i potrošače širom svijeta, uz proslavu tradicije, inovativnosti i izvrsnosti u proizvodnji sireva. To je najveći festival sira u svijetu. Suci rade u timovima i procjenjuju izgled, okus, miris, izgled kore, aromu, tijelo i teksturu sira. Pri tome se većina bodova dodjeljuje za okus i osjećaj u ustima (kad se razviju arome). Svaki tim nominira jedan izniman sir sa svakog stola i to su najbolji sirevi na svijetu. Tada ih drugi put ocijenjuje žiri od 16 međunarodno priznatih stručnjaka koji odabiru pobjednički sir u posljednjem krugu. Žiri prije odabira najboljeg sira javno raspravlja pred publikom.

Prethodni članakHidrolat – cvjetna vodica za zdravlje kože
Sljedeći članakNepotrebno nametanje dodatnih troškova poljoprivrednicima je nedopustivo!
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362