Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 21. rujna 2021. godine, u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji otvorila 21. Dane polja duhana. Također, uručila je pet ugovora iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 2 milijuna kuna. Tom prilikom ministrica Vučković posjetila je OPG Mirka Čavrića, dobitnika nagrade Duhanac za tehnološki najinovativnijeg proizvođača. Također i tvrtku Tvin d.o.o. i plastenik tvrtke Brana d.o.o.

Manifestacija Dani polja duhana već se tradicionalno 21 godinu zaredom održava u Virovitičko-podravskoj županiji. Više od 80 posto uzgoja duhana u Hrvatskoj odvija se upravo na ovom području. Ministrica Vučković dodijelila je ovogodišnje nagrade najuspješnijim proizvođačima duhana. Tako je Mihael Čolak dobitnik nagrade Duhanac za najveći proizvedeni volumen. Bernard Štrbak nagrađen je za najveći ostvareni prinos, a Nikola Obradović za najveću proizvedenu kvaliteta. Mirko Čavrić primio je priznanje za tehnološki najinovativnijeg proizvođača, a Nikolina Pančić osvojila Duhanac za ekološki osviještenog proizvođača.

Također, ministrica poljoprivrede je u Virovitici uručila pet novih ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja za ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru – plasteniku. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti odobrene potpore 2,25 milijuna kuna i ukupne investicije veće od 3 milijuna kuna. Oni će doprinijeti boljem upravljanju vodama, gnojivima, pesticidima, talima te povećanju učinkovitosti u korištenju voda i energije u poljoprivredi i preradi hrane.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Virovitičko-podravskoj županiji isplaćeno 903 milijuna kuna od milijarde kuna odobrene potpore. To je, između ostalih investicija lokalnih poljoprivrednika, omogućilo i 11 ulaganja u dječje vrtiće te tri projekta sustava navodnjavanja na 1 500 hektara. Sve u cilju osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje i povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

Ovom prilikom ministrica Vučković je posjetila i virovitički pogon tvrtke Tvin d.o.o. Tvrtka se bavi proizvodnjom namještaja te čak 90 % proizvodnje plasira na inozemno tržište. Osim izvoznih programa bavi se opremanjem hotelskih i ugostiteljskih objekata, proizvodnjom uredskog namještaja, parketa, kaluparskih proizvoda. Nastala je 1913. godine kao pilana i 1982. godine započela suradnju s IKEA-om.

Obišla je i tvrtku Brana d.o.o. koja je 1953. godine osnovana kao vodoprivredno poduzeće. 2005. godine izgradila je ULO hladnjaču za voće i povrće veličine 2.800 m2. Počela se baviti organizacijom proizvodnje, skladištenjem i prodajom jabuka i ostalog svježeg voća i povrća. Top proizvodi su jabuka, paprika babura, krastavac dugi i salatni, zelena salata, paprika roga crvena, tikvica, jagoda, mladi luk, mahuna, šljiva, breskva, kukuruz šećerac, a za koje postoje svi potrebni skladišni, pakirni i proizvodni kapaciteti te već nekoliko godina uspješno proizvodi prirodne sokove od voća i povrća.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje