Novi saziv skupštine Hrvatske poljoprivredne komore (nazočno 57 od 62 ukupno izabrana delegata) izabrao je danas 15. ožujka 2022. na izbornoj skupštini, novog predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore. Krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika HPK u iduće četiri godine vodit će dosadašnji predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.   

Prijava kandidatura za izbor Predsjednika HPK provodila se u periodu 01.03.- 08.03.2022. godine. U roku koje je odredilo Povjerenstvo za provođenje izbora pristigle su 3 prijave. Za predsjednika HPK kandidirali su se dosadašnji predsjednik Mladen Jakopović iz Varaždinske županije,  Mato Brlošić iz Osječko-baranjske županije, koji je HPK vodio u prethodnom mandatu, te Miško Šklempe poljoprivrednik iz Sisačko-Moslavačke županije.

Članove skupštine HPK na početku je pozdravila ministrica poljoprivreda Marija Vučković. Istaknula je kako je Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH od izuzetne važnosti da Hrvatska ima snažnu, neovisnu i dobro organiziranu Hrvatsku poljoprivrednu komoru. S njenim predstavnicima će se zajednički kreirati svi budući strateški ciljevi za hrvatsku poljoprivredu. 

Raduje me što u novom sastavu HPK vidim puno mladih poljoprivrednika. Posebno mi sigurnost i vjeru daje i to što je među novim članovima Vaše skupštine sada i dosta poljoprivrednica. To je dobar trend. Poljoprivreda je za Hrvatsku strateška djelatnost, a vjerujem da ćemo i dalje dobro surađivati jer smo i u zadnje dvije i pol godine zajedno uspjeli donijeti strategiju poljoprivrede do  2030. godine, te Strateški plan za novo Programsko razdoblje ZPP-a.

Trenutno se nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za poljoprivredu. Zbog toga je važno da još snažnije surađujemo, razmjenjujemo informacije i analize te zajednički radimo na povećanju proizvodnje. Kako vrijednosti tako i količina, poticanju da sve više mladih uđe u poljoprivrednu djelatnost te da opskrba stanovništva kvalitetnom hranom bude sigurna i dostupna, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.    

HPK će se u idućem mandatu, koji ste mi povjerili, boriti za bolju i modernu poljoprivredu. Budućnost poljoprivrede je u našim rukama. Hrvatskoj poljoprivredi potrebne su snažne investicije u poljoprivredu i preradu. Hrvatska kasni za brojnim članicama EU jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište. Niska razina investicija uvjetovalo je da je hrvatska poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU.

Ova sadašnja situacija, koju imamo u Europi od nas zahtijevaju da Hrvatska osigura prehrambenu suverenost i sigurnosti. Za to su nam među ostalim potrebne snažne investicije u preradbene kapacitete, digitalizaciju, nabavku moderne opreme i podizanje razine produktivnosti i konkurentnosti na svim razinama. Kroz Strateški plan pametnim planiranjem potrebno je sve investicijske mjere usmjeriti na sektore koji mogu biti poluga budućeg razvoja i dostizanja cilja o podizanju vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna do 2022. godine, kazao je nakon što je izabran Jakopović.

Jakopović je nazočnim članovima skupštine HPK u svom programu među ostalim najavio i zalaganje za snažniju promociju domaćih proizvoda. Zatim poticanje udruživanje poljoprivrednika i okretanje izvozu, kao i snažniju prisutnost HPK na terenu među poljoprivrednicima.

-Rad HPK mora se više spustiti među male poljoprivrednike. U mandatu želim osnažiti županijske ogranke koji će biti dostupni svakom poljoprivredniku. Jedan od načina je da se u HPK uvede i spoji Savjetodavna služba kao snažna poluga prijenosa znanja i educiranja poljoprivrednika – kako o samoj proizvodnji, tako i o korištenju EU fondova, udruživanje i drugo.

Znanje je ključ razvoja poljoprivrede, a ono je često podcijenjeno i loša je suradnja struke, fakulteta i poljoprivrednika na terenu. Svaki član skupštine mora organizirati svoje županijske podružnice na terenu kako bi informacije o našem radu došle do svakog proizvođača. Ne smijem od HPK napraviti interesno udruženje koje je u funkciji pojedinaca. Ono mora biti na usluzi svima, kazao je Jakopović.

 Jakopović je najavio i osnivanje i novih Odbora unutar HPK; Odbora za mlade poljoprivrednike, Odbor za znanost i Odbor za potrošače.

 class=