Koristimo 100% hrvatski krumpir za naše gotove proizvode. Uskoro će se krenuti i u povećanje domaće proizvodnje zahvaljujući novoizgrađenom skladištu gotovih proizvoda, jedna je od glavnih poruka na svečanom otvorenju novog kompleksa za skladištenje u općini Hercegovac koji je tvrtka Intersnack Adria sagradila pomoću sredstava iz Podmjere 4.2.1. Cjelokupna vrijednost investicije iznosi 33 milijuna kuna, od čega je 50% sufinancirano iz Programa ruralnog razvoja.

Na svečanom otvorenju, okupljenima su se obratili Ianko Krandarov, direktor Intersnack Adria i Bugarska. Zatim Josip Cvetko, direktor tvornice Intersnack Adria, Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac, Marko Marušić, župan Bjelovarsko – bilogorske županije te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, koji je ovo zdanje svečano proglasio otvorenim.

U pozdravnim govorima istaknuto je kako će ovaj moderni kompleks pridonijeti učinkovitijem poslovanju i povećanju domaće proizvodnje. Također i regionalnoj distribuciji gotovih proizvoda tvrtke Intersnack Adria, najvećeg otkupljivača industrijskog krumpira te vodećeg hrvatskog proizvođača slanih grickalica u čijem su asortimanu svima dobro poznati domaći i internacionalni brendovi Čipi Čips, Chio, Kroki Kroket, Tip Top, POM-BÄR i Nutline.

Čips od hrvatskog krumpira

Josip Cvetko je za Gospodarski list istaknuo da je izgradnjom skladišta gotovih proizvoda omogućeno kvalitetnije skladištenje proizvoda. Također i veći izvoz uz povećanje proizvodnje s desetak novih radnih mjesta za radnike koji će se pridružiti ukupno 120 zaposlenih (do 150 u sezoni).

Tvornica radi kontinuirano svih 12 mjeseci, a u vršnim mjesecima, kad su nogometna prvenstva i za Božić i Novu godinu, radi se i u 4 smjene. Prerada od oguljenog krumpira do gotovog čipsa završena je unutar sat vremena. Godišnje se proizvede oko 5500 tisuća tona gotove robe.

Josip Cvetko

Nama je glavna sirovina krumpir koji je 100% iz Hrvatske. Imamo godišnje ugovore s oko 40 kooperanata koji za nas isporučuju 16 tisuća tona krumpira godišnje. On se sav skladišti na ovoj lokaciji. U strukturi prodaje, oko 70% proizvodnje ide na domaće tržište. U budućnosti se planira povećanje izvoza, s obzirom na to da u zadnjih 3-4 godine imamo kontinuirano povećanje proizvodnje. Ona je za ovu godinu planirana na više od 500 hektara.

Partnerstvo i kooperacija

Svake godine povećavamo za 10-ak posto površine na kojima se sadi krumpir za potrebe naše tvornice. 80% volumena proizvodi se u ovoj regiji, većinom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Imamo i kooperante i iz Međimurja i Slavonije, naglasio je Cvetko i dodao da svim kooperantima pružaju podršku u proizvodnji i koriste iskustva Intersnackovih tvornica iz drugih država, budući da je svaka godina drukčija zbog klimatskih promjena, pa se prilagođavaju rokovi za agrotehničke zahvate, sortiment, sredstva za zaštitu i sl.

Može se reći da je uzgoj krumpira za tvornicu Intersnack zapravo zajednički projekt s našim kooperantima. U njemu mi kao kompanija osiguravamo sadni materijal i gnojivo i jamčimo otkupnu cijenu i volumen otkupa krumpira.

Mi stalno tražimo kooperante, osobito mlade ljude s kojima možemo dugoročno planirati proizvodnju. Intersnack je ukupno u ovu proizvodnju u Hrvatskoj do sad investirao oko 10 milijuna eura. Tako svatko tko želi i ima volju baviti se uzgojem krumpira za preradu, može s nama graditi budućnost, pozvao je zainteresirane proizvođače Cvetko.

Već treću godinu zaredom imamo izazove u uzgoju krumpira. Od pandemije i viškova prije dvije godine, pa prošle godine suša i slabiji urod. Ove godine imamo rast cijena, ali smo se s našim kooperantima uvijek partnerski dogovorili, pa i otkupili viškove. U novoj sezoni dogovorili smo korekciju u povećanju cijena i olakšali proizvođačima da prebrode ova neizvjesna vremena, naglasio je Josip Cvetko.

Uzvanici s upravom tvrtke Intersnack Adria i proizvođači kooperanti

Na svečanom otvorenju bili su i kooperanti. Oni su udruženi u Udrugu proizvođača industrijskog krumpira općine Hercegovac. Njihov je predsjednik Nikola Stepić, koji nam je predstavio udrugu.

Udruga, koja je osnovana 2007.g. dok je Franck bio vlasnik s ciljem lakšeg i zajedničkog dogovora s tvornicom oko proizvodnje i otkupa krumpira, trenutno broji oko 25 članova. Taj broj će se sigurno povećati, jer se povećava i proizvodnja u tvornici. Intersnack Adria je preuzeo i tvornicu i kooperaciju.

U zadnjih 4-5 godina povećava se i površina pod krumpirom. Tako smo od oko 350 ha, došli i do 600 ha. To i ne čudi, jer imamo izvrstan partnerski odnos i sve što se dogovori se ispoštuje, uključujući i rokove plaćanja. Intersnack Adria nam sve uredno i na vrijeme plati.

Nikola Stepić

Dogovorili smo uvjete i za ovu sezonu s većom otkupnom cijenom i na našu sugestiju Intersnack Adria nabavio je repromaterijal na vrijeme, prije velikog poskupljenja. Tako se nadamo da će se poklopiti i vremenske prilike i da će biti rodna godina, iako dosta koristimo navodnjavanje. Tako reguliramo dio nepovoljnih vremenskih uvjeta. Gledamo s optimizmom na budućnost. Imamo i sve više mladih proizvođača. Stariji članovi poput mene spremni su im pomoći sa savjetima i svojim iskustvom i znanjem. Drago nam je da ima mladih ljudi koji su se ozbiljno primili ovog posla, optimistično je zaključio Nikola Stepić.

Najnovija investicija tvrtke Intersnack Adria u brojkama:

  • 50% sufinancirano iz Podmjere 4.2.1.
  • Ukupna vrijednost – 33 milijuna kuna
  • Vrijednost višegodišnjeg ulaganja u modernizaciju – 70 milijuna kuna
  • Kapacitet skladišta – više od 4700 paletnih mjesta
  • Broj kooperanata proizvođača industrijskog krumpira – oko 40
  • Površina na kojoj se uzgaja industrijski krumpir za potrebe tvornice – oko 600 ha

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSmještaj i hranidba teladi
Sljedeći članakMladen Jakopović ponovo izabran za predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.