U četvrtak je objavljen Natječaj iz Programa ruralnog razvoja koji se odnosi na dodjelu potpore za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te povećanja plodnosti tla (operacija 4.1.2.). Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 30 milijuna kuna. Rok za podnošenje zahtjeva započinje 27. travnja 2022. Traje do 30. lipnja 2022.

Stočari će moći ulagati u skladišne kapacitete za stajski gnoj i digestate uključujući opremu za rukovanje i korištenje, strojeve i opremu za utovar, transport i primjenu organskog gnojiva te pripremu dokumentacije i druge troškove. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda ili sektoru govedine.

Visina potpore po projektu iznosi od 5 tisuća eura do 300 tisuća eura, a intenzitet javne potpore do 50 posto prihvatljivih troškova, uz mogućnost uvećanja za dodatnih 20 posto za mlade poljoprivrednike, za ulaganje u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili za zajednički projekt.

U sklopu ovoga Natječaja prihvatljivi su isključivo korisnici koji su podnijeli zahtjev za potporu za prihvatljiva ulaganja na Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, kao nastavak pomoći sektoru mljekarstva.

Detalji Natječaja nalaze se na poveznici.