Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 13. svibnja 2022. četvrti Natječaj za provedba tipa operacije 8.5.1 „Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura“. Natječaj je vrijedan 45 milijuna kuna. Također i treći Natječaj za provedbu tipa operacije 8.6.1 „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“, vrijedan 100 milijuna kuna, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu traje od 11. srpnja 2022. godine do 30. rujna 2022. godine.

Intenzitet potpore na natječaju 8.5.1. iznosi do 100%. Svrha natječaja je dodjela sredstava za prevođenje degradiranih šumskih sastojina, šumskih sastojina narušene strukture po vrstama drveća i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika.

Ovim aktivnostima poboljšat će se općekorisne funkcije degradiranih šuma i šumskih kultura s naglaskom na zaštitu tla, voda i zraka, poboljšavajući pritom povoljan utjecaj šuma na klimu, očuvanje i povećanje biološke raznolikosti, vezivanje ugljika i otpuštanje kisika te na estetsku ulogu šuma. To će značajno doprinijeti poboljšanju njihove otpornosti i okolišne vrijednosti te će dugoročno povećati njihovu gospodarsku vrijednost. Putem tri natječaja za tip operacije 8.5.1. „Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura” ugovoreno je više od 175 milijuna kuna za 317 korisnika.

Svrha natječaja 8.6.1. je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima. Time će se stvoriti preduvjeti za učinkovitiju i kvalitetniju sjetvu i sadnju šumskog reproduktivnog materijala. Intenzitet potpore iznosi 50 %. Do sada je u sklopu spomenute operacije putem dva natječaja ugovorena vrijednost potpore za 82 korisnika u iznosu većem od 129 milijuna kuna. Pri tome je isplaćeno gotovo 75 milijuna kuna.

Detalje o natječajima nalaze se na poveznicama – 8.5.1. i 8.6.1.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje