Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je održala sastanak s predstavnicima Udruge proizvođača paškog sira na temu povećanja i unaprjeđenja proizvodnje ovog zaštićenog proizvoda te problematike rasta troškova proizvodnje.

Proizvođači Paškog sira upozorili su na snažan rast troškova proizvodnje te istaknuli potrebu dodatnog angažmana administracije u pogledu financijske podrške prerađivačima mlijeka koje se koristi za proizvodnju certificiranih proizvoda. 

Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo poljoprivrede osigurati dodatnu potporu kako bi se održala i povećala proizvodnja Paškog sira, kao i broj muznih ovaca.

Proizvodi koji nose EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda provjerene kvalitete, a riječ je o proizvodima koji su pod sustavnim nadzorom u proizvodnji i pripremi. Krajnji cilj nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već je ona dodana vrijednost te komparativna prednost koju proizvođači mogu i moraju iskoristiti u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda. Paški sir jedan je od 42 hrvatska poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini Europske unije kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla; od 2019. godine nosi zaštićenu oznaku izvornosti, a proces zaštite pokrenula je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga.

U svjetlu promocije i podizanju svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima, Ministarstvo poljoprivrede organizira Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji će se ove godine u suradnji s gradom Novaljom održati 17. lipnja 2023. godine u Novalji na otoku Pagu.

E-savjetovanje dostupno je na poveznici