Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je održala sastanak s predstavnicima Udruge proizvođača paškog sira na temu povećanja i unaprjeđenja proizvodnje ovog zaštićenog proizvoda te problematike rasta troškova proizvodnje.

Proizvođači Paškog sira upozorili su na snažan rast troškova proizvodnje te istaknuli potrebu dodatnog angažmana administracije u pogledu financijske podrške prerađivačima mlijeka koje se koristi za proizvodnju certificiranih proizvoda. 

Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo poljoprivrede osigurati dodatnu potporu kako bi se održala i povećala proizvodnja Paškog sira, kao i broj muznih ovaca.

Proizvodi koji nose EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda provjerene kvalitete, a riječ je o proizvodima koji su pod sustavnim nadzorom u proizvodnji i pripremi. Krajnji cilj nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već je ona dodana vrijednost te komparativna prednost koju proizvođači mogu i moraju iskoristiti u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda. Paški sir jedan je od 42 hrvatska poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini Europske unije kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla; od 2019. godine nosi zaštićenu oznaku izvornosti, a proces zaštite pokrenula je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga.

U svjetlu promocije i podizanju svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima, Ministarstvo poljoprivrede organizira Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda koji će se ove godine u suradnji s gradom Novaljom održati 17. lipnja 2023. godine u Novalji na otoku Pagu.

E-savjetovanje dostupno je na poveznici

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje