Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 2. ožujka 2022. održala sastanak s predstavnicima sektora mlijeka i mliječnih proizvoda. Tema su bili aktualni poremećaji na tržištu i sigurnosti robne opskrbe, s obzirom i na ratna zbivanja u Ukrajini. Istim povodom je 3. ožujka 2022. održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora.

U okviru najnovijih događaja uzrokovanih trenutnom situacijom u Ukrajini, a uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala, predstavnici mljekarskog sektora upozorili su na učestalija odustajanja poljoprivrednika od mljekarske proizvodnje. Istaknuli su potrebu za povećanjem potpora. Predstavnici ribarskog sektora ukazali su na porast troškova u proizvodnji i preradi. Također, izrazili su zabrinutost u slučaju nestašice ulja kao sirovine potrebne za riblje konzerve.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. Njime se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini; od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište. Povećana su sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna. Uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja vrijedna više od 100 milijuna kuna. Pri tome je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene već ove godine odnosno za prošlu proizvodnu godinu. Do kraja tjedna će se u elektronsko savjetovanje uputiti natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mliječno govedarstvo.

Nadalje, resorno Ministarstvo kontinuirano radi na mjerama pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva uslijed povećanih troškova proizvodnje. Za to je osigurano 50 milijuna kuna. Preciznije, riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir. Zahtjev za odobrenjem potpore je poslan na notifikaciju Europskoj komisiji. Predmetna potpora pomoći ćesubjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.