Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 2. ožujka 2022. održala sastanak s predstavnicima sektora mlijeka i mliječnih proizvoda. Tema su bili aktualni poremećaji na tržištu i sigurnosti robne opskrbe, s obzirom i na ratna zbivanja u Ukrajini. Istim povodom je 3. ožujka 2022. održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora.

U okviru najnovijih događaja uzrokovanih trenutnom situacijom u Ukrajini, a uslijed porasta cijena energenata i repromaterijala, predstavnici mljekarskog sektora upozorili su na učestalija odustajanja poljoprivrednika od mljekarske proizvodnje. Istaknuli su potrebu za povećanjem potpora. Predstavnici ribarskog sektora ukazali su na porast troškova u proizvodnji i preradi. Također, izrazili su zabrinutost u slučaju nestašice ulja kao sirovine potrebne za riblje konzerve.

Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. Njime se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini; od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište. Povećana su sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna. Uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja vrijedna više od 100 milijuna kuna. Pri tome je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene već ove godine odnosno za prošlu proizvodnu godinu. Do kraja tjedna će se u elektronsko savjetovanje uputiti natječaj iz Programa ruralnog razvoja za mliječno govedarstvo.

Nadalje, resorno Ministarstvo kontinuirano radi na mjerama pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva uslijed povećanih troškova proizvodnje. Za to je osigurano 50 milijuna kuna. Preciznije, riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir. Zahtjev za odobrenjem potpore je poslan na notifikaciju Europskoj komisiji. Predmetna potpora pomoći ćesubjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje