Ministrica Marija Vučković predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU. Vijeće se održalo u Bruxellesu 21. ožujka 2022.

Povjerenik Wojciechowski je iznio preliminarni osvrt Komisije na podnesene strateške planove. Najavio je iduće korake u procesu njihova odobravanja. Ministri su u svojim intervencijama naglasili važnost sagledavanja strateških planova u svjetlu aktualnih događaja. Oni u prvi plan dovode pitanje prehrambene sigurnosti te nužnost uvažavanja specifičnosti i jednakog pristupanja prema svim državama članicama.

Svi smo složni da strateške planove treba odobriti u što skorijem roku; sve kako bi poljoprivrednici znali što ih očekuje 2023. Početkom travnja dobit ćemo prva pisma opažanja na naše strateške planove. Ona će biti i javno objavljena u skladu s načelom transparentnosti na kojem smo od početka inzistirali. Već je uspostavljena komunikacija oko nastavka strukturnog dijaloga s Komisijom. Sve bi naši konačni planovi bili što kvalitetniji i dali najviše koristi poljoprivrednicima, izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Hrvatskoj najvažnija točka dnevnog reda bila je razmjena mišljenja o situaciji na poljoprivrednim tržištima; posebice nakon invazije na Ukrajinu, za vrijeme koje se Vijeću obratio ukrajinski ministar poljoprivredne politike i hrane Roman Leshchenko; pri tome je s ministrima podijelio informacije o situaciji u Ukrajini. Komisija je predstavila set mjera pomoći poljoprivrednom sektoru. Mjere predviđaju izvanrednu mjeru pomoći poljoprivrednom sektoru u iznosu od 500 milijuna eura; korištenje zemljišta na ugaru za ispašu ili proizvodnju usjeva; povećanje razine avansnih plaćanja; mjeru privatnog skladištenja svinjskog mesa i privremeni krizni okvir za državnu pomoć za poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Hrvatska je pozdravila predložene mjere. Pozvala je Komisiju da pri određivanju maksimalnih iznosa potpora po korisniku u privremenom kriznom okviru za državnu pomoć uzme u obzir realnu razinu povećanja troškova. Nju korisnici imaju kako bi mjera imala stvaran učinak na olakšavanje posljedica krize. Također je ponovila svoj zahtjev za produljenje izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima u okviru Programa ruralnog razvoja.

Hrvatska je snažno podržala inicijativu kojom se od Komisije traži poduzimanje odgovarajućih mjera kao odgovor na značajno povećanje troškova sirovina i energenata u sektoru ribarstva.

Mjera koju smo omogućili kao odgovor na izazove COVID-19 pandemije čini se prikladnom i primjenjivom i u ovoj situaciji; pozivamo Komisiju da poduzme korake kako bi se napravile zakonodavne izmjene kojima bi se omogućila pomoć ovom sektoru.

Od točaka pod razno, ministri su razmijenili mišljenja o promicanju proizvodnog potencijala biljnih proteina, rezultatima sastanka ministara poljoprivrede G7 održanog 11. ožujka. Zatim o korištenju alternativnih izvora dušika kako bi se riješila kriza gnojiva te o očekivanjima vezano uz nadolazeću reviziju politike kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Osim toga, ministri su naglasili nužnost uvažavanja specifičnosti država članica i početnih pozicija vezano uz najavljenu zakonodavnu inicijativu o održivoj uporabi pesticida; raspravljali su o potrebi pronalaženja adekvatne zamjene za kemijske pesticide.  

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje