Jedinica za podršku EU ZPP mreže za inovacije i razmjenu znanja EIP-AGRI organizirala je konferenciju ‘EIP-AGRI Operativne skupine: Inovacije u praksi’, na kojoj su sudjelovali i predstavnici HPK.

HPK je sudjelovala u organizaciji konferencije na kojoj su bili predstavnici RH i to operativnih skupina

  • Zagorci – kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta;
  • SatelitePhoto@Agro- primjena dostupnih online servisa fotografija u okviru mogućnosti i potreba domaćih proizvođača hrane;
  • Razvoj inovativnih metoda povećanja prinosa maslina i klasifikacije maslinovog ulja;
  • Agrobiotest-inovativne metode praćenja, prognoze i suzbijanja štetočina.

 Ovaj dvodnevni događaj održan je u portugalskom mjestu Estorila , od ponedjeljka 6. svibnja do srijede 8. svibnja 2024.

-Konferencija je okupila najbolje poljoprivredne i ruralne inovacije u Europi. Glavni cilj konferencije bio je dvojak: istaknuti uspješnu provedbu EIP-AGRI kroz OG projekte kao jedan od njegovih glavnih sastavnih blokova te učiti iz tog iskustva za provedbu projekata u okviru ZPP-a 2023.-2027. Ova konferencija je glavni događaj u EU vezano za inovacije koje se financiraju u okviru Programa ruralnog razvoja. Održava se jednom u programskom razdoblju. Do sada je osnovano 3400 operativnih skupina EIP AGRI, dok je se za novo razdoblje planira 6600. Natječaj u Republici Hrvatskoj je u tijeku, a mi smo u prošlom razdoblju imali 20 operativnih skupina. One su financirane iz mjere 16, izjavila je Tajana Radić, voditeljica Odjel za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju HPK.

Razmijenjena razna iskustva obiteljskih gospodarstava

Iz HPK ističu kako je tijekom konferencije prezentirana postignuća preko 3.400 OG projekata u EU. Razmijenjena su iskustva OG projekata, ali i potaknute mogućnosti dijeljenja znanja i inovacija koje su razvile OG. Razgovaralo se i o novim mogućnostima financiranja, za daljnju upotrebu i nadogradnju rezultata OG u praksi, uključujući  Horizon Europe. Također, raspravljalo se i o novim izazovima. Identificirane su dobre prakse koje mogu podržati pripremu i provedbu OG projekata u okviru ZPP-a 2023.-2027.

-Cilj je potaknuti daljnje umrežavanje i suradnju za inovacije u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima. To uključuje stvaranje transnacionalnih/prekograničnih OG-ova, poboljšati sinergiju između ZPP-a i Horizon Europe za dobrobit OG-ova. Program konferencije je uključivao plenarne sjednice s glavnim govornicima i interaktivne rasprave koje su prikazale konkretne priče iz relevantnih OG-ova, priopćeno je iz HPK.

Ovaj događaj je stvorio prilike za daljnje širenje i unapređenje rezultata projekta. Pomaže sudionicima da bolje razumiju širi opseg tema kojima se OG mogu baviti tijekom razdoblja ZPP-a 2023.-2027. Osim toga, konferencija se bavila i pitanjima koja su relevantna za uspjeh OG-ova. Raspravljalo se i o novim izazovima i identificirane su dobre prakse. Sve ovo će pomoći nadogradnji postojećih iskustava za pripremu buduće generacije projekata. Na konferenciji je bilo puno prilika za razmjenu i umrežavanje između sudionika, te za inspiriranje konkretnim dobrim praksama, istaknula je Radić.

Projekti su usmjereni prema praktičnoj upotrebi

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski tijekom video obraćanja sudionicima konferencije naglasio je kako su projekti EIP Agri bolje usmjereni prema praktičnoj upotrebi te da EK  želi nastaviti podržavati ove projekte.

Naša postignuća su se znatno poboljšala i očekujemo mnoga novih u budućnosti. Najnovija istraživanja i prakse su dostupna poljoprivrednicima u projektima s više aktera. Moramo podijeliti naše izazove i umnožiti naša rješenja. Mi financiramo preko 50 savjetodavnih mreža Horizon 2020. kako najbolje implementirati Projekt EUFARMbook danas. Kroz njih se želi osnažiti poljoprivrednike i osigurati im sigurniju budućnost, kazao je europski povjerenik za poljoprivredu.

Kako je istaknuto na konferenciji preko 6600 projekata je planirano u svim državama članicama, s ukupnom investicijom od 1 milijarde eura. Ovi projekti su za sve farmere. Rezultati istraživanja i inovacija mogu biti prekretnica u poljoprivredi. Troškovi pokrivanja pripreme i implementacije od strane država članica mogu biti u visini 500.000 eura. Poljoprivrednici su u središtu ovih istraživanja, a projekti se moraju usredotočiti na pomoć poljoprivrednicima pri prijavljivanju za ove projekte. 

Što su Operativne skupine?

Operativna skupina je grupa aktera koji kreiraju nova rješenja za poljoprivredu. Mogu ići od razvoja novih proizvoda, tehnologija, te novih praksi i testiranje istih. Isto tako kroz njih se Razmjenjuju znanje i inovativna rješenja. Rezultati moraju biti primjenjivi u svakodnevnom poslu poljoprivrednika. Razmjena znanja treba biti jednostavna i praktična, tako da svi mogu imati korist. Pri tome je važno izgraditi snažniju poljoprivrednu zajednicu. Projekti su ranije bili fokusirani na održivosti, dok sada pokrivaju sve ciljeve ZPP-a uključujući i socijalni aspekt. Projekt se trebaju fokusirati na stvarnu potrebu poljoprivrednika, te da imaju stručne osobe koje će pomoći poljoprivrednicima i zajednički se udružiti u primjenu novih praksi.