WWF Adria i BlueSeeds objavili su natječaj za poslovne ideje koje će imati pozitivan utjecaj na okoliš i lokalnu zajednicu: prijavi se do 15. studenog!

Jadransko more, otoci i priobalje naša su neprocjenjiva i ekološki vrlo osjetljiva prirodna bogatstva, a zajednice koje o njima ovise imaju vrlo važnu ulogu u njihovu očuvanju. Zaštićena morska područja, kao što je Lastovsko otočje, ključna su za očuvanje mora, a posebice ribolovnih resursa koji su pred sve većim pritiskom – u Mediteranu je prelovljeno gotovo 93% ribljih stokova! Zbog svoje specifičnosti, otočne zajednice su pod dodatnim pritiskom uzrokovanim propadanjem morskih ekosustava.

U sklopu WWF-ova projekta „Transforming Mediterranean Small Scale Fisheries (SSF)“, WWF Adria i BlueSeeds sa suradnicima pokreću Plavi poslovni inkubator te pozivaju sve lokalne dionike otoka Lastova na dostavu lokalnih poslovnih ideja, koje bi mogle ostvariti pozitivne okolišne, gospodarske i društvene utjecaje.

Plavi poslovni inkubator prilagođen je lokalnom kontekstu otoka Lastova te se sastoji od tri glavne faze nakon kojih će poslovne ideje biti spremne za provedbu:           
1. PRELIMINARNA FAZA (Poziv na ideje, rok: 15. studenog 2019.)          
2. RAZVOJNA FAZA (do veljače 2020.)       
3. FAZA INKUBACIJE (do lipnja 2020.)

Svi sadašnji i budući poduzetnici koji žele razvijati poslovnu ideju na Lastovu, a time i saznati više o plavoj ekonomiji te kako stvoriti ekološki pozitivan utjecaj na okoliš, pozvani su predložiti svoje ideje u okviru ovog Poziva.

Prihvatljivi prijavitelji za Plavi poslovni inkubator su individualne osobe, mala i srednja poduzeća ili timovi koji pokreću posao. Tvrtke/obrti mogu ili ne moraju biti već osnovani. Partnerstvo s ostalim nacionalnim poduzećima je moguće ako se sve aktivnosti odvijaju na Lastovu.

Prijave je potrebno dostaviti najkasnije do 15. studenog na sljedeće načine:

  • putem elektroničke pošte na fperonja@wwfadria.org s naznakom PRIJAVA NA PLAVI POSLOVNI INKUBATOR
  • osobno ili poštom na 
    Park prirode Lastovsko otočje (n/r Bruna Đuković)  
    Trg Svetog Petra 7, 20289 Ubli, Otok Lastovo

Prijavni obrazac moguće je preuzeti OVDJE.          
Pravila prijave u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

WWF stoji na raspolaganju za punu potporu u ispunjavanju ove prijavnice.

Prethodni članakNajštetnija bolest u vinogradima – apopleksija!
Sljedeći članakKupoprodaja životinja – dužnosti i obveze kupca i prodavatelja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.