Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 10. veljače 2022. sudjelovala u označavanju prvih konzumnih jaja znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“. Pri tome je planirano označavanje čak 15 milijuna komada. 

 -Od srca čestitam proizvođačima i članovima Udruge za znanost o peradi povodom ostvarivanja prava na korištenje znaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“. Njime se, osim dokazane sljedivosti kroz cijeli postupak proizvodnje, potrošačima jamči i dodana vrijednost, odnosno parametri kvalitete viši od onih propisanih zakonom. Također, nakon priznatih oznaka za jabuke i jaja, specifikacija za povrće je u postupku notifikacije na EU razini. Također, iskazan je interes i održane konzultacije za označavanje mesa peradi, svinjskog mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda, izjavila je tom prigodom ministrica Vučković.

Također, istaknuto je kako je hrvatski sektor proizvodnje jaja u izazovnoj 2021. godini ispunjenoj tržišnim poremećajima ostvario 6 % veću količinu u odnosu na 2020. godinu. Ministarstvo poljoprivrede putem 13 potpuno novih COVID mjera pomoći domaćim proizvođačima isplatilo je 675 milijuna kuna. Pri tome je samo za sektor peradarstva putem tri programa potpore osigurano 32 milijuna kuna. 

-Drago nam je što smo prvi proizvođač jaja sa oznakom Dokazana kvaliteta. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede i Udruzi za znanost o peradi na ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Ona će se sigurno pretvoriti u jedan uspješan projekt. Želja nam je da zajedno sa ostalim proizvođačima jaja u Hrvatskoj potaknemo kupce da kupuju jaja proizvedena u Hrvatskoj. Također da budu sigurni kada vide znak Dokazane kvalitete da se uistinu radi o domaćim jajima više kvalitete. Svi zajedno moramo raditi na promociji znaka da bude prepoznat na svim prodajnim mjestima, izjavio je proizvođač Dražen Čurila.

-Ponosna sam što je u dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda– „Dokazana kvaliteta“  prvi certificirani proizvod u sektoru proizvodnje konzumnih jaja upravo iz naše Varaždinske županije. Naša obiteljska gospodarstva doprinijela su i doprinose prepoznatljivosti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na razini EU. Ponajprije uspješnom registracijom naziva proizvoda „Varaždinsko zelje“ kao zaštićena oznaka izvornosti te „Varaždinski klipič“; „Varaždinsko bučino ulje“ i „Ludbreški hren“ kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, rekla je zamjenica župana Zagorec.

Sektor proizvodnje voća – jabuka, prvi je sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava. Pri tome je ukupna količina certificiranih jabuka do sada iznosi više od 9 milijuna kilograma.

Više informacija o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ potražite na poveznici Dokazana kvaliteta.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje