Europska komisija izradila je moderni portal o zemljopisnim oznakama GIview. Portal daje pregled svih zemljopisnih oznaka zaštićenih u EU. To uključuje oznake u postupku zaštite te zemljopisne oznake zemalja koje nisu članice EU. Informacije o određenom proizvodu prikazane su u obliku GI kartice. Ona sadrži podatke o kontaktima skupina proizvođača zemljopisnih oznaka i kontrolnih tijela. Također, sadrži i podatke područja proizvodnje koji je prikazan na karti, fotografije proizvoda, opisa proizvoda, zemljopisnog područja te izjave o održivosti, a na portalu možete pronaći detalje o brojnim hrvatskim zaštićenim nazivima proizvoda, uključujući vina te jaka alkoholna pića.

Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Naime, Hrvatska danas broji čak 31 proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti / zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Tako se nalazimo među prvih deset država EU po broju registriranih oznaka.

Uz to, portal GIview obuhvaća i hrvatskih 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina na razini EU. Obuhvaća i 6 oznaka zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića te jednu oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina. Također i proizvode koji su u procesu zaštite.

Isto tako, značajan je broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva u tijeku. To ukazuje kako su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koju njihovi proizvodi imaju. Točnije, svjesni su važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete. 

O hrvatskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima čiji su nazivi zaštićeni možete se informirati na poveznici te prelistati Letak i Katalog  koji se odnose na njihove detaljnije specifikacije i karakteristike.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje