Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva održano je 24. svibnja 2022. u Bruxellesu. Hrvatskoj je najvažnija točka bila stanje na tržištima; pogotovo posljedice ruske invazije na Ukrajinu i njihove implikacije na proizvodnju i sigurnost opskrbe hranom u EU i u svijetu. Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izvijestio je Vijeće da je krajem prošlog tjedna Komisija predložila izmjene Uredbe 1305/2013 u pogledu posebne mjere za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na posljedice ruske invazije. Te izmjene je uz potporu još 12 zemalja članica predložila Hrvatska na Vijeću koje se održalo u travnju.

Naš prijedlog temeljili smo na učinku koji je slična mjera imala 2020. godine, u prvom valu COVID 19 pandemije i potrebi da se iskoristi svaki dostupan euro iz EU fondova; sve kako bi proizvođačima hrane omogućili nastavak proizvodnje, a potrošačima osigurali dostupnu i priuštivu hranu. Zahvalna sam na potpori kolega ministara, ali i na razumijevanju i fleksibilnosti Europske komisije. Uz sve ostale mjere koje su nam na raspolaganju u okviru Komisijinog paketa mjera, vjerujem da ćemo osnažiti našu poljoprivrednu proizvodnju, izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Konkretno, prijedlogom se državama članicama daje mogućnost korištenja do 5% ukupnog doprinosa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj programu ruralnog razvoja za razdoblje 2021.-2022. za jednokratnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Maksimalni iznos potpore po korisniku je 15.000 Eura, odnosno 100.000 Eura za MSP.

U okviru točke o stanju na tržištu Komisija je održala prezentaciju o kanalima solidarnosti za Ukrajinu. Rumunjska je zatražila pomoć Europske komisije u rješavanju problema povećanja troškova realizacije projekata korisnika mjera programa ruralnog razvoja; što je Hrvatska podržala.

Njemačka je podnijela izvješće sa sastanka ministara zemalja G7; prehrambena sigurnost ej bila najvažnija tema. Ministri su informirani o pripremama za nadolazeću 12. WTO ministarsku konferenciju. Odobreni su Zaključci o razvoju cijepljenja kao komplementarnog alata za prevenciju i kontrolu visokopatogene ptičje gripe. Predsjedništvo je predstavilo rezultate seminara o platformama epidemiološkog nadzora. Slovačka delegacija predstavila je rezultate o Dijalogu o budućnosti zaštite tla; također njegovom potencijalu za postizanje ciljeva Zelenog plana za Europu.