Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 16. veljače 2023. u Županji sudjelovala na dodjeli nagrada Zlatna repa. Nakon dodjele je održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera na temu sjetve šećerne repe u 2023. godini te daljnjih mogućnosti potpore proizvođačima.

Već tradicionalna dodjela nagrada Zlatna repa dodijeljena je najboljim proizvođačima kroz sedam kategorija po veličini površine, kao i u kategoriji najbolji mladi proizvođač i najbolji inozemni proizvođači. Dodijeljena su i priznanja za uspješnu suradnju.

U kategoriji do 10 hektara dobitnici priznanja su Mekiš d.o.o., OPG Renata Petrinec  i PG Habuš Zdravko. S površinom do 20 hektara najbolji proizvođači bili su Medić Borislav, OPG Nikola Bura  i OPG Knežević Adelita. U kategoriji do 50 hektara priznanja su dodijeljena OPG Marin Bešlić i PZ Jankovci. Priznanja u kategoriji do 100 hektara odnijeli su Poljoprivredno dobro d.o.o.  i Arator d.o.o. U kategoriji do 500 hektara priznanja su dobili Hana Vuka d.o.o. i Anabbela d.o.o. U kategoriji preko 500 hektara nagrada je uručena PIK Vinkovci plus d.o.o. i Vupik plus d.o.o.. Dobitnici nagrade u kategoriji preko 1000 hektara bili su Belje plus d.o.o.   i Novi agrar d.o.o. Najboljim mladim proizvođačem proglašen je OPG Papac Nikola. Inozemni dobitnici bili su Utod-agro kft. iz Mađarske i slovenski ZK Kristal. Priznanja za poslovnu suradnju dodijeljena su PSVZ Agrovladislavci i Inspecto d.o.o. 

Ministrica Vučković čestitala je dobitnicima priznanja i zahvalila na njihovom doprinosu očuvanju strateški važne proizvodnje.

Istaknula je kako će ih Vlada nastaviti podupirati i činiti sve za opstanak industrije šećera u Hrvatskoj.

Kako bismo zadržali proizvođače u proizvodnji šećerne repe, smanjili negativni trend u sektoru šećera i osigurali rad postojećih preradbenih kapaciteta, u okviru Programa potpore za proizvođače šećerne repe prošle godine odobrili smo 1,18 milijuna eura, uz osiguranih 4,6 milijuna eura potpore u okviru proizvodno vezanih plaćanja, koja se nastavljaju i u novom programskom razdoblju. Uz to, u dijalogu s proizvođačima trenutno izrađujemo program potpore. On će uključivati i sektor šećerne repe, za koji smo predvidjeli potporu u iznosu 1,3 milijuna eura.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje