Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 16. veljače 2023. u Županji sudjelovala na dodjeli nagrada Zlatna repa. Nakon dodjele je održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera na temu sjetve šećerne repe u 2023. godini te daljnjih mogućnosti potpore proizvođačima.

Već tradicionalna dodjela nagrada Zlatna repa dodijeljena je najboljim proizvođačima kroz sedam kategorija po veličini površine, kao i u kategoriji najbolji mladi proizvođač i najbolji inozemni proizvođači. Dodijeljena su i priznanja za uspješnu suradnju.

U kategoriji do 10 hektara dobitnici priznanja su Mekiš d.o.o., OPG Renata Petrinec  i PG Habuš Zdravko. S površinom do 20 hektara najbolji proizvođači bili su Medić Borislav, OPG Nikola Bura  i OPG Knežević Adelita. U kategoriji do 50 hektara priznanja su dodijeljena OPG Marin Bešlić i PZ Jankovci. Priznanja u kategoriji do 100 hektara odnijeli su Poljoprivredno dobro d.o.o.  i Arator d.o.o. U kategoriji do 500 hektara priznanja su dobili Hana Vuka d.o.o. i Anabbela d.o.o. U kategoriji preko 500 hektara nagrada je uručena PIK Vinkovci plus d.o.o. i Vupik plus d.o.o.. Dobitnici nagrade u kategoriji preko 1000 hektara bili su Belje plus d.o.o.   i Novi agrar d.o.o. Najboljim mladim proizvođačem proglašen je OPG Papac Nikola. Inozemni dobitnici bili su Utod-agro kft. iz Mađarske i slovenski ZK Kristal. Priznanja za poslovnu suradnju dodijeljena su PSVZ Agrovladislavci i Inspecto d.o.o. 

Ministrica Vučković čestitala je dobitnicima priznanja i zahvalila na njihovom doprinosu očuvanju strateški važne proizvodnje.

Istaknula je kako će ih Vlada nastaviti podupirati i činiti sve za opstanak industrije šećera u Hrvatskoj.

Kako bismo zadržali proizvođače u proizvodnji šećerne repe, smanjili negativni trend u sektoru šećera i osigurali rad postojećih preradbenih kapaciteta, u okviru Programa potpore za proizvođače šećerne repe prošle godine odobrili smo 1,18 milijuna eura, uz osiguranih 4,6 milijuna eura potpore u okviru proizvodno vezanih plaćanja, koja se nastavljaju i u novom programskom razdoblju. Uz to, u dijalogu s proizvođačima trenutno izrađujemo program potpore. On će uključivati i sektor šećerne repe, za koji smo predvidjeli potporu u iznosu 1,3 milijuna eura.