U 2021. godini zabilježen je rast primarne stočarske proizvodnje prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja, koji je temeljna baza podataka o broju i kretanju stoke u Republici Hrvatskoj. Ukupan broj krava na početku svibnja veći je za 631 grlo u odnosu na broj krava na početku travnja ove godine. Pri tomu je porast vidljiv u svim skupinama pasmina, ali je najveći rast zabilježen kod mesnih pasmina goveda. Povećanje broja krava, ukupnog broja goveda i stočarske proizvodnje vidljiv je i u usporedbi prva četiri mjeseca 2020. i 2021. Pri tome je ukupan broj goveda u ovoj godini veći za 13.850 goveda svih kategorija u odnosu na isti period prošle godine. 

Promatrajući razdoblje od posljednje četiri godine, zabilježen je porast izvoza goveda. U prva četiri mjeseca ove godine povećanje iznosi 18,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj goveda izvezen je u Libanon i Italiju. 

U govedarstvu je zabilježen i konstantan porast uvoza goveda. Broj uvezenih goveda u prva četiri mjeseca ove godine veći je za 17,9% u odnosu na isto razdoblje 2020. Glavninu uvoza čine goveda namijenjena daljnjem tovu u Republici Hrvatskoj.  

Proizvodnja kravljeg mlijeka, u smislu količina mlijeka isporučenih u mljekare, u prva četiri mjeseca ove godine polako se stabilizira. Stabilizira se unatoč smanjenom broju isporučitelja na prošlogodišnjoj razini, što ukazuje na povećanje proizvodnosti po grlu i gospodarstvu. 

U svinjogojskoj proizvodnji, u prva četiri mjeseca ove godine, zabilježen je porast broja razvrstanih trupova svinja na liniji klanja. Povećanje je to u iznosu od 21,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom je razdoblju porastao i ukupan broj svinja za 7%. 

Broj ovaca i koza na početku svibnja ove godine veći je za 6,3% u odnosu na svibanj 2020. godine. Na liniji klanja u ovoj godini je razvrstano preko 4.000 ovčjih trupova više nego u istom razdoblju prošle godine. Proizvodnja kozjeg mlijeka je u prva 4 mjeseca za 7% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje