U prvom kvartalu 2021. godine zabilježen je rast vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva od 31 %. On iznosi gotovo 94 milijuna eura i 17,7 tisuća tona. Ostvaren je i rekordni izvoz plavoperajne tune u količini i vrijednosti. Također, Hrvatska kontinuirano bilježi trend rasta količine i vrijednosti akvakulturne proizvodnje. U 2020. godini proizvodnja akvakulture iznosila je više od 133 milijuna eura te zabilježila rast vrijednosti za 12 % te rast količine od 3 %.

Ublažavanjem mjera i otvaranjem ugostiteljskih objekata dodatno se stabiliziralo tržište ribarstva i akvakulture. Proširili su se kanali prodaje te je promatrano u odnosu isto razdoblje prethodne godine zabilježena veća vrijednost prve prodaje u gospodarskom ribolovu za 3 %. Također i rast prosječne cijene proizvoda morskog ribolova za 20 %.

Također, prema provedenom istraživanju i prikupljenim službenim podacima Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za statistiku, raste i potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u RH u 2019. godini za čak 11 % u odnosu na 2018. godinu te iznosi više od 20 kilograma po glavi stanovnika.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje