Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 19. kolovoza 2022. održala sastanak s Upravnim odborom Hrvatskog pčelarskog saveza. Sastanak je održan na temu stanja u sektoru pčelarstva i na tržištu, provedbe Nacionalnog pčelarskog programa te planova u okviru novog programskog razdoblja, kao i daljnjih aktivnosti u cilju zaštite pčela.

Predstavnici Saveza istaknuli su izvrsnu suradnju i kooperativnost Ministarstva poljoprivrede. Posebice u pogledu izvanrednih mjera pomoći kroz Program potpore za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica. Istaknuli su zadovoljstvo gotovo 60-postotnim povećanjem pčelarske omotnice u okviru Strateškog plana RH 2023. – 2027.  

Ovom je prilikom najavljen dodatan iskorak i angažman Ministarstva unutar zakonskih okvira u području nadzora, kontrole i praćenja kvalitete meda na tržištu u cilju unaprjeđenja zaštite potrošača i domaće proizvodnje. Jedna od tema je bila i promocija meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima. Također i bolje tržišno pozicioniranje hrvatskih pčelara pomoću Nacionalne staklenke koja osigurava prepoznatljivost i sljedivost meda.

Tijekom sastanka raspravljalo se i o Pravilniku o držanju pčela koji je izazvao brojne komentare u javnosti. Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo razmotriti sve pristigle primjedbe i sugestije te doraditi sadašnji Prijedlog Pravilnika.  

S obzirom na značaj pčelarstva, predstavljene su dodatne mjere u cilju smanjenja rizika za pčele. To uključuje nadogradnju Fitosanitarnog informacijskog sustava. Sustav će pružiti detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida, kao i poticanje odgovornog ponašanja poljoprivrednika. Podsjetimo, odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida, koji je stupio na snagu ove godine, propisano je da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele i druge oprašivače moraju obavijestiti nadležnu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez.

U okviru provedbe Nacionalnog pčelarskog programa za 2021. u potpunosti je iskorištena omotnica u iznosu većem od 18,1 milijun kuna. Donošenjem Izmjene i dopune Nacionalnog pčelarskog programa Vlada je i u 2022. osigurala isti iznos potpore od 18,1 milijuna kuna. Za istaknuti je da je u Strateškom planu RH za razdoblje od 2023. do 2027. godine predviđena potpora u okviru intervencija u sektoru pčelarstva u iznosu od 28,5 milijuna kuna po godini provedbe.

Zaključeno je kako će u narednim tjednima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez zajedno razmotriti daljnje aktivnosti. Sve u cilju jačanja ovog vrijednog sektora, a u tom smjeru najavljeni si i novi međuresorni sastanci.