Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 19. kolovoza 2022. održala sastanak s Upravnim odborom Hrvatskog pčelarskog saveza. Sastanak je održan na temu stanja u sektoru pčelarstva i na tržištu, provedbe Nacionalnog pčelarskog programa te planova u okviru novog programskog razdoblja, kao i daljnjih aktivnosti u cilju zaštite pčela.

Predstavnici Saveza istaknuli su izvrsnu suradnju i kooperativnost Ministarstva poljoprivrede. Posebice u pogledu izvanrednih mjera pomoći kroz Program potpore za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica. Istaknuli su zadovoljstvo gotovo 60-postotnim povećanjem pčelarske omotnice u okviru Strateškog plana RH 2023. – 2027.  

Ovom je prilikom najavljen dodatan iskorak i angažman Ministarstva unutar zakonskih okvira u području nadzora, kontrole i praćenja kvalitete meda na tržištu u cilju unaprjeđenja zaštite potrošača i domaće proizvodnje. Jedna od tema je bila i promocija meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima. Također i bolje tržišno pozicioniranje hrvatskih pčelara pomoću Nacionalne staklenke koja osigurava prepoznatljivost i sljedivost meda.

Tijekom sastanka raspravljalo se i o Pravilniku o držanju pčela koji je izazvao brojne komentare u javnosti. Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo razmotriti sve pristigle primjedbe i sugestije te doraditi sadašnji Prijedlog Pravilnika.  

S obzirom na značaj pčelarstva, predstavljene su dodatne mjere u cilju smanjenja rizika za pčele. To uključuje nadogradnju Fitosanitarnog informacijskog sustava. Sustav će pružiti detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida, kao i poticanje odgovornog ponašanja poljoprivrednika. Podsjetimo, odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida, koji je stupio na snagu ove godine, propisano je da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele i druge oprašivače moraju obavijestiti nadležnu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez.

U okviru provedbe Nacionalnog pčelarskog programa za 2021. u potpunosti je iskorištena omotnica u iznosu većem od 18,1 milijun kuna. Donošenjem Izmjene i dopune Nacionalnog pčelarskog programa Vlada je i u 2022. osigurala isti iznos potpore od 18,1 milijuna kuna. Za istaknuti je da je u Strateškom planu RH za razdoblje od 2023. do 2027. godine predviđena potpora u okviru intervencija u sektoru pčelarstva u iznosu od 28,5 milijuna kuna po godini provedbe.

Zaključeno je kako će u narednim tjednima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez zajedno razmotriti daljnje aktivnosti. Sve u cilju jačanja ovog vrijednog sektora, a u tom smjeru najavljeni si i novi međuresorni sastanci.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje