Odbor za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je sastanak s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipom Dabrom. Na sastanku se razgovaralo o cijenama poljoprivrednih proizvoda i nepoštenim trgovačkim praksama.

Naša analiza pokazuje kako su otkupne cijene, koje postavljaju veće tvrtke, putem svoje burze izuzete iz konteksta. One znatno odstupaju u odnosu na tržišne cijene u okolnim zemljama. Ovakvo ponašanje otkupljivača dovodi do propadanja hrvatskih proizvođača. Člankom 56, Ustava Republike Hrvatske svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život. Smatramo da otkupna cijena poljoprivrednog proizvoda ne smije biti niža od proizvodne cijene, objavljeno je iz HPK.

Na sastanku se razgovaralo i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. HPK je zatražila evaluaciju provedenih javih natječaja, zaštitu primarnih proizvođača, dosadašnjih posjednika te izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Od ministra Josipa Dabre je zatraženo i da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplati preostale potpore te izda odluke o isplaćenim i odbijenim potporama, odnosno da ih pošalje putem elektroničke pošte najkasnije do 31.kolovoza 2024. Među ostalim tražili smo hitno financiranje malih skladišta i preradbenih kapaciteta. Ova podrška trebala bi uključivati EU fondove i druga sredstva iz državnog proračuna. Sve kako bi se osnažila domaća proizvodnja i poticala samodostatnost, istaknuto je iz HPK.  

Tijekom rujna sastanak na temu poljoprivrednog zemljišta

Na sastanku je zaključeno kako će se tijekom rujna održati sastanak na temu poljoprivrednog zemljišta. Također, inicirati će se i sastanak sa prehrambenom industrijom Podravkom, vezano za otkup primarnih proizvoda. Isto tako pokrenut će se mehanizmi i analiza postojećeg stanja mlinova i skladišta. Dogovoreno je i  da će se održavati redovni sastanci s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i HPK. I to na razini tri mjeseca vezano za isplatu potpora jer isplate svih budućih potpora moraju doći na vrijeme.

Među ostalim zaključeno je da će se održati sastanak vezan za Strateški plan u dijelu raspodjele potpora, ali i raditi na izmjeni Pravilnika o ugovornim odnosima o otkupu žitarica i Pravilnika o izvještavanju o stanju zaliha, ističu u HPK.

Foto: HPK