Nakon dužeg vremena, a zbog pandemije koronavirusa, Syngenta Agro d.o.o., je napokon u lipnju 2022. g. uspješno organizirala Centralni dan polja. Niti vremenske (ne)prilike nisu spriječile brojne poljoprivrednike, ali i poslovne partnere tvrtke Syngenta da se odazovu pozivu i provjere novosti iz ove poznate zaštitarsko-sjemenarske kuće.

Okupljanje je bilo u hotelu Pustara Višnjica, agro-turističkom imanju koje se smjestilo u mjestu nekadašnje pustare s bogatom ruralnom baštinom. Uređeno u skladu s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. „pusta“, predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji.

Prije obilaska pokusnih polja u organizaciji OPG-a Hrgović, Syngentini stručnjaci održali su uvodna predavanja. Na njima se moglo čuti ponešto o novitetima, o planu pokusa, očekivanim prinosima, problemima s bolestima. Također i o Syngentinim rješenjima, te o prvom sistemiku koji ima SDHI molekulu te uz zaštitu djeluje na dobro grananje korijena i gustoću dlačica te samim time bolje upijanje hraniva. Okupljeni su raspoređeni u nekoliko autobusa i grupa. Uslijedio je obilazak polja na kojima se, primjerice, moglo vidjeti stanje žitarica primjenom različitih kombinacija sredstava, poput jesenske primjene FILON 80 EC i LECTOR DELTA ( 3 l/ha + 75 ml/ha).

FILON 80 EC je inače herbicid namijenjen suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih i nekih jednogodišnjih uskolisnih korova u ozimim žitaricama, krumpiru i nekim povrtlarskim kulturama. LECTOR DELTA je selektivno, zemljišno sistemično herbicidno sredstvo. Namijenjeno je suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj i jaroj pšenici, ozimom i jarom ječmu, ozimoj raži, ozimoj pšenoraži te travama za proizvodnju sjemena

Ova kombinacija pokazala je izvrsnu učinkovitost. Također, protiv polijeganja žitarica, jer smanjuje rast biljaka, pa je stabljika kraća i stabilnija koristio se regulator rasta MODDUS 250 EC; i to u koncentraciji 0,4 l/ha. Za zaštitu od leme i protiv lisnih ušiju, kojih ove godine ne nedostaje, rabio dobro poznati KARATE ZEON; i to u koncentraciji 0,15 l/ha te nije bilo nikakvih problema u usjevima.

Nova generacija zaštite

Kao nova generacija napredne zaštite sjemena predstavljen je VIBRANCE DUO, sistemični fungicid za tretiranje sjemena žitarica. Upotrebljava se za suzbijanje mnogih bolesti na žitaricama (prašna snijet, plijesan, prugavost, rizoktonija, palež klasa …). Što se sorata žitarica tiče, uz Falado, Gabrio i Bolognu od sezone 2021. Syngenta ima u ponudi i nove sorte SY Starlord i SY Passion, koja je bila u izvrsnoj kondiciji na polju. Glavna odlika svih Syngentinih sorti pšenice je kombinacija visokih prinosa, vrhunske kvalitete i odlične tolerantnosti na bolesti.

 class=
Nova sorta pšenice SY Passion

Poljoprivrednici zadovoljni!

Na Centralnom danu polja susreli smo se i s dva poljoprivrednika koji su nam iz prve ruke podijelila svoja iskustva. Ivica Cerovski iz Bukovčaka kraj Velike Gorice obrađuje 140 ha. Od toga 50 ha kukuruza, 35 ha ječma, 40 ha pšenice i nešto zobi. Sije 60 % Syngentinog kukuruza, posebno SY Carioca. On se pokazao idealnim zbog prilagodljivosti različitim uvjetima proizvodnje, a ovaj zuban iz FAO grupe 450 posjeduje flex tip klipa što je razlog odličnih rezultata i ugušćoj sjetvi. Ivica kaže kako se ne baziraju samo na jednu sortu zbog sve izraženijih klimatskih  uvjeta.

Od pšenice sijemo sortu Bologna i Gabrio jer Bologna mi daje najvišu kvalitetu, a može se sijati čak i na lakim tlima. Gabrio pak ima visok potencijal prinosa i izvrsnu kvalitetu proteina. Toleranta je na sušu i stres, a prinosi pšenice budu i do 8,5 tona /ha, kaže nam ovaj poljoprivrednik. 

 class=
Poljoprivrednik Ivica Cerovečki
 class=
Poljoprivrednik Miljenko Pejić

Bolesti su ove godine krenule nešto kasnije no inače (kraj 3. mjeseca), ali su išli u 3 zaštite i držali se savjeta Syngentinih stručnjaka. Koristio je Amistar Eru koja sadrži 2 aktivne tvari različitog djelovanja, zatim Elatus Era i Magnello.  

Sve teže se borimo s insektima jer je sve manje onih koji se smiju koristiti. Miče se mnogo aktivnih tvari. To nije dobro i jako nam utječe na proizvodnju. Zato smo odustali i od uljane repice, požalio nam se Ivica.

Iz okolice Požege dolazi Miljenko Pejić, poljoprivrednik koji obrađuje oko 70 ha zemljišta, od čega je polovica u zakupu. Više od 10 godina izvrsno surađuje sa Syngentom, a za svoj urod ima osiguran otkup.

SY Carioca se i na mom području pokazala najboljom sortom kukuruza. Jako su dobri prinosi, kaže Miljenko i dodaje da ostaje pri fungicidu Elatus Era jer je zadovoljan.

Bez struke u ovom poslu nema ništa. Zato hvala Syngenti na dugogodišnjoj podršci, zaključio je razgovor ovaj uspješni, a skromni poljoprivrednik.

Prethodni članakKako primijeniti sredstva za zaštitu bilja u vinogradu i voćnjaku?
Sljedeći članak54. Izložba vina kontinentalne Hrvatske
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362