Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 28. travnja 2022. uručila nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ u okviru 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Kongres se održava u pokroviteljstvu Ministarstva poljoprivrede i u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

Kongres se održava u Cavtatu i Dubrovniku 27. – 30. travnja. U raznolikom programa skupa sudjeluju državni tajnici Zdravko Tušek i Tugomir Majdak.

Ovogodišnji slogan Kongresa koji okuplja 400 sudionika iz 15 zemalja je „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”. Glavna tema je „Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom“.

Dodijeljeno je 59 nagrada u osam kategorija, a ministrica Vučković je dodijelila šampionske titule Veliki zlatni suncokret. Ovogodišnji šampion je hotel Village Balatura u Vinodolskoj dolini. Obiteljsko je to imanje staro 300 godina pretvoreno u etno vegetarijanski hotel s proizvodima lokalnih OPG-ova. Dobitnik Velikog zlatnog suncokreta je i restoran Crna svinja u Čepinu; smješten između slavonske šume i ravnice, u kojem osnove svakog jela dolaze sa slavonske zemlje, iz vlastite proizvodnje i uzgoja. Domestic House Lola iz Vukovara treći je šampion ovogodišnjeg Kongresa. Njihova gastronomska ponuda uključuje autohtone slavonske specijalitete prezentirane na moderan način, s namirnicama s malih PG-ova.

Tome ide u prilog i intervencija „Promicanje poljoprivredno-gastronomskog destinacijskog turizma“ u okviru hrvatske Strategije poljoprivrede do 2030. Pri tome je dodao kako je u postojećem Programu ruralnog razvoja za potpore ulaganju u pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima isplaćeno 264 milijuna kuna. Od toga je 107 milijuna u sektoru turizma. Tijekom dana predviđeno je sudjelovanje državnog tajnika Majdaka na panelu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede „Poticanje alternativnih djelatnosti u ruralnim područjima kroz sredstva EAFRD-a“.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje