Predstavnici stručnih službi Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom održali su 21. travnja 2022. u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s predstavnicima pčelara. Oni su proteklih dana u Međimurskoj županiji doživjeli pomor pčela.

Veterinarska i poljoprivredna inspekcija su od trenutka prijave slučaja na terenu. Uzeti su uzorci uginulih pčela, bilja, tla, saća i meda, a analizom istih će se utvrditi uzrok uginuća pčela. Temeljem izvještaja pčelara i inspekcija DIRH-a do sada je šteta zabilježena na 720 košnica.

Tražili smo pomoć županije i Ministarstva; ne samo putem financijskog obeštećenja već i da zajednički preventivno djelujemo i spriječimo takva događanja u budućnosti. Naišli smo na razumijevanje. Gubitci će biti sanirani te će se raditi na dodatnim educiranjima poljoprivrednika. Sve kako bi suživot nas pčelara i poljoprivrednika bio obostrano korektan i produktivan, istaknuo je poslije sastanka predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković.

Stručne službe obavezale su se učiniti sve kako bi pomoć bila brza i učinkovita, a daljnja šteta spriječena. Po uzoru na program pomoći po pitanju pomora pčela u 2020., formirat će se potpora oštećenim pčelarima. Ona će im omogućiti obeštećenje putem sredstava iz Državnog  proračuna. U što je moguće kraćem roku će se izraditi posebni natječaj za obnovu proizvodnih potencijala iz Mjere 5.

Također, Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom izdati i formalnu uputu i naputak za postupanje u ovakvim slučajevima; sve kako bi se olakšala teška situacija oštećenim pčelarima i dodatno koordinirala postupanja nadležnih tijela te ubrzala potrebna pomoć. Savjetnici Ministarstva poljoprivrede preventivno će udvostručiti svoje već značajne napore u educiranju poljoprivrednih proizvođača vezano uz opasnosti nesavjesnog korištenja sredstava za zaštitu bilja.

-Izražavamo žaljenje te dijelimo zabrinutost s međimurskim pčelarima. Sastanak je bio konstruktivan i produktivan. Rezultirat će nizom aktivnosti svih uključenih; sve kako bismo prevenirali ovakve slučajeve i potaknuli odgovorno i savjesno ponašanje onih koji koriste sredstva za zaštitu bilja. Reagirali smo brzo i konkretno i 2020. godine, ukupno smo osigurali potporu ukupno vrijednu 1,5 milijuna. Pri tome smo obeštetili 38 pčelara s ukupno 1.300 pčelinjih zajednica i omogućili obnovu proizvodnih potencijala 16 pčelara. Saniranje štete i obnovu proizvodnje ćemo omogućiti i sada. Radimo na unapređenju sustava odgovornog korištenja sredstava za zaštitu bilja, izjavio je državni tajnik Zdravko Tušek.

Naime, Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) sustav se nadograđuje kako bismo imali detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida. Softverski sustav će se povezati s prodajnim mjestima te na taj način omogućavati preuzimanje kataloga SZB od strane prodajnih mjesta, mogućnost provjere prava kupovine za pojedinog kupca i zaprimanje podataka o prodaji sa strane FIS sustava. Nakon uspostave nadograđenoga sustava u FIS-u će biti evidentirana točna količina sredstava za zaštitu bilja koju je kupac (imenom i prezimenom) kupio na određenom prodajnom mjestu u određenom vremenskom periodu.

Također, svako postupanje s pesticidima regulirano je Zakonom o održivoj uporabi; pri tome svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu da bi kupovao i primjenjivao navedene pesticide mora imati valjanu iskaznicu; s njom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida. Propisano je da profesionalni korisnik, ako tretira poljoprivrednu kulturu u vrijeme cvatnje kontaktnim sredstvom opasnim za pčele, mora najmanje 72 sata prije tretiranja obavijestiti najbližu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez. U vrijeme cvatnje zabranjena je uporaba sistemičnih sredstava opasnih za pčele.

Primjena kontaktnih sredstava opasnih za pčele u vrijeme cvatnje dopuštena je samo u noćnim satima. Kod tretiranja višegodišnjih nasada treba paziti na floru koja služi za zatravljivanje; također i na korovnu floru koje ne smiju biti u cvatnji; odnosno moraju biti pokošene u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele ili se mora na drugačiji način spriječiti da sredstvo ne dođe u dodir s njom. Novi Zakon o održivoj uporabi pesticida izglasan je u Hrvatskom saboru te će stupiti na snagu krajem travnja ove godine. U odredbama novog Zakona su uz pčele obuhvaćeni i drugi divlji oprašivači; propisano je da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele moraju obavijestiti, osim najbliže udruge pčelara i Hrvatskog pčelarskog saveza, i povjerenika za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje