Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 22. srpnja 2022. uručila odluke o dodijeljenim bespovratnim sredstvima u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2022. godinu. Ukupno su u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja upućene 63 odluke o potporama male vrijednosti. Vrijedne su gotovo 29 milijuna kuna.

Navedene potpore omogućit će investicije u 54 proizvodna ulaganja u tehnologije i postrojenja diljem Hrvatske. Vrijednost tih investicija je veća od 25 milijuna kuna; zatim 4 ulaganja u proizvodno-poslovne objekte u vrijednosti 3 milijuna kuna te 5 ICT ulaganja u vrijednosti 608 tisuća kuna. 

Prerada drva i proizvodnja namještaja su od strateške gospodarske važnosti za Hrvatsku. To pokazuje kontinuiran godišnji trend povećanja zaposlenosti. U ukupnom prihodu prerađivačke industrije te u ukupnom izvozu Hrvatske sudjeluju s udjelom od sedam posto. Uspoređujući vrijednosti izvoza i uvoza u 2021. ostvarena je pozitivna vanjskotrgovinska bilanca u vrijednosti od 476 milijuna eura. Isti trend nastavlja se i u prva četiri mjeseca 2022. Tada je ostvaren izvoz od 579 milijuna eura. Iako je unazad nekoliko godina ostvaren rekordan izvoz vidimo dodatne mogućnosti za razvoj, izjavila je ministrica Vučković.

Cilj Ministarstva je povećanje konkurentnosti sektora. Također i stvaranje preduvjeta za održiv rast i razvoj uz promicanje resursno održivog, kružnog, zelenog i niskougljičnog gospodarstva. Isto tako i pozicioniranje RH kao izvoznika proizvoda veće dodane vrijednosti.

Kroz programe potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj od 2016. do 2019. dodijeljeno je ukupno 144 milijuna kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja poduzetnicima diljem Hrvatske. Putem Programa ruralnog razvoja za ove djelatnosti raspisano je natječaja ukupne vrijednosti preko 1 milijarde kuna. Sklopljeni su ugovori u vrijednosti odobrene potpore od gotovo 576 milijuna kuna. Od toga je za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva ugovoreno gotovo 123 milijuna kuna.

Također, uslijed koronakrize bespovratnim sredstvima subvencionirana je premija osiguranja i kamatna stopa u okviru kreditne linije kreirane u suradnji s HABOR-om. Za to je osigurano 25 milijuna kuna. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje