Ministarstvo poljoprivrede iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma financira održavanje šumskih cesta u šumama privatnih šumoposjednika, neophodne infrastrukture pri gospodarenju šumama koja također ima svoju protupožarnu i gospodarsku dimenziju.

U prethodne dvije godine financirano je održavanje šumskih cesta u šumama privatnih šumoposjednika na području cijele Republike Hrvatske ukupne dužine preko 92 km u vrijednosti većoj od 1,8 milijuna eura. U tijeku su radovi održavanja šumskih cesta ukupne dužine skoro 11 km u vrijednosti od 76.000 eura na području Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske, Požeško – slavonske i Primorsko – goranske županije, kao i aktivnosti za početak održavanja šumskih cesta u dužini preko 64 km procijenjene vrijednosti veće od 1,4 milijuna eura EUR na području Istarske, Karlovačke, Primorsko – goranske, Šibensko – kninske, Varaždinske i Zagrebačke županije.

Trenutno je otvoren javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih cesta u šumama malih šumoposjednika i to na području primorske Hrvatske, do 20. ožujka 2023. s mogućnošću produljenja. Cilj je povećanje otvorenosti šuma u šumama privatnih šumoposjednika u svrhu zaštite od požara i ispunjavanja ostalih zadaća gospodarenja šumama i šumskim zemljištem na temelju kojega će se dodatno značajno povećati ukupna dužina održavanih šumskih cesta u šumama privatnih šumoposjednika.

Detalji Natječaja nalaze se na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje