Vinograd i klasična glazba na neobičan, a ipak tako razumljiv način idu ruku pod ruku. Ono što im je zajedničko je da pružaju spokoj, uživanje i apsolutno prepuštanje. Kad k tome dodate vrhunsko vino, imate idealnu kombinaciju za bijeg iz grada i od užurbane svakodnevice.

Ovog vikenda, u subotu 16.10., Via VINO poziva nas na uistinu posebno događanje. Ono spaja glazbu, vino i hranu u prelijepom krajoliku vinarije Litterarii, smještene u povijesnoj kuriji Nespeš. Smještena u zelinskom prigorju, vinarija Litterarii postat će kulisa događanja Via NOTE, glazbenog i gastronomskog iskustva. Ono će vas na nekoliko sati odmoriti, opustiti i priuštiti vam druženje popraćeno opojnim notama Beethovena. Atmosferu će obogatiti prigodni zalogaji, kao i izbor vina vinarije Litterarii.

Gosti Via NOTE dobrodošli su od 17 sati, a glazba počinje u 18 sati. Ulaz na sva događanja je ograničen. Za one koji nemaju Covid putovnicu na ulazu će biti organizirano testiranje na Covid koje je uključeno u cijenu ulaznice.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 4-1-1024x576.png

Via VINO, koje organizira TZ Zagrebačke županije, ove vas jeseni vodi vinskim cestama u okolici Zagreba. One su na manje od sat vremena udaljenosti od grada. Tamo možete uživati u spektru boja, vina i okusa. Via VINO okuplja vinarije. One širom otvaraju svoja vrata i poziva na gastronomske te kulturne sadržaje u trajanju od mjesec dana, od 15.10. do 15.11.

Idealna prilika da u dobrom društvu krenete putem Via VINARIA i bolje upoznate vinske lokacije te ljepote samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika. Posjetite svoju omiljenu vinariju. Otkrijte lokalne namirnice ili jednostavno uživajte u prvim sunčanim jesenskim danima uz čašu, i nekoliko, vina s hrvatskim potpisom.

Događanje Via VINO odvija se u sklopu projekta ‘In Cultura Veritas’. Cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste. ‘In Cultura Veritas’ poziva vas da obiđete vinske ceste u Zagrebačkoj županiji gdje su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charlieja Chaplina, Isadore Duncan i Franza Liszta.

Dopustite da vam okruženje uistinu posebne plemićke kurije u Nespešu iz 1794. godine, gdje se nalazi vinarija Litterarii, priušti vikend u kojem ćete sve otpustiti i pronaći nekoliko sati za čisti hedonizam.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je KURIJA-NESPES-2-1-1024x576.jpg
Kurija Nespeš

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUzgoj kunića na OPG-u
Sljedeći članakMonte Carlo
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.