Vrijeme pripreme: 3 h

SASTOJCI:

✤ 900 g paprike

✤ 100 g patlidžana

✤ pola žličice mljevenog papra

✤ 30 mL alkoholnog octa (9 %)

✤ 40 mL suncokretovog ulja

✤ 5 g soli

✤ 1 režanj češnjaka

✤ 1 – 5 ljutih feferona po želji

Iako je recept priređen na 1 kg povrća, isplativije je ako radimo ajvar u količinama ovisno o zapremnini lonca koji posjedujemo. Masa povrća potrebna za recept odnosi se na oguljene patlidžane te na čitave paprike, neočišćene od peteljki i koštica. U ovom receptu se najčešće koristi crvena rog paprika, poput kurtovske kapije, slonovog uha ili amfore. Ponekad se koristi i paprika babura. Bez obzira na vrstu paprike važno je da sadrži što više suhe mase, da je što debljeg mesa te da je zdrava i neoštećena. Sorta patlidžana nije presudna, no zgodno je izabrati dulje patlidžane jer se lakše gule.

PRIPREMA:

❥ Sve povrće operite pod tekućom vodom. Paprike osušite i poredajte ih na lim za pečenje obložen masnim papirom i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C na najvišu policu. Povremeno okrenite papriku kako bi se ispekla jednakomjerno sa svih strana dok kožica na mjestima ne pocrni.

❥ Ukupno vrijeme pečenja obično je između 20 i 30 minuta. Postupak ponavljajte dok se ne ispeče sva pripremljena paprika. Osim u pećnici, paprike se mogu ispeći i na roštilju te će one biti ukusnije i aromatičnije. Imate li slučajno priliku, paprike možete peći i na ploči starinske kuhinjske peći na drva. Važno ih je dobro ispeći sa svih strana, dok kožica na mjestima ne pocrni.

❥ Nakon pečenja papriku treba prekriti drugim plehom ili prebaciti u posudu s poklopcem dok se ne ohladi. Tako će je biti jednostavnije guliti. Potrebno je ostaviti da se hladi 30 minuta ili više.

❥ Papriku ogulite, očistite od koštica i peteljki, pri tome ih ne treba ispirati pod vodom kako ne bismo isprali aromu.

❥ Patlidžane ogulite i odrežite im peteljke te ih narežite na štapiće promjera oko 2 centimetra. Promjer ovisi o aparatu za mljevenje mesa koji posjedujete – ako aparat ima veći otvor možete ih narezati i na veće komade.

❥ Narezane patlidžane poredajte na masni papir na limu za pečenje i ispecite ih u pećnici dok ne omekšaju. Patlidžane možete ispeći u komadu te ih nakon pečenja guliti ako se tako čini lakše.

❥ Papriku i patlidžane trebamo samljeti na aparatu za mljevenje mesa. Želimo li veće komade u smjesi, izaberemo disk s većim otvorima na aparatu za mljevenje.

❥ Osim paprika i patlidžana, na aparatu treba samljeti i ljute feferone. Želite li blagi ajvar, dodajte samo jedan ljuti feferon bez koštica. Za jaču ljutinu dodajte više feferona. Najljući dio feferona su koštice, pa njih dodajte samo ako želite jako ljuti ajvar.

❥ U lonac za kuhanje stavite smjesu paprike i patlidžana, dodajte sol i papar te stavite na vatru. Ulje je potrebno dodavati postupno, malo po malo kako bi se sjedinilo s ajvarom. Ajvar je potrebno neprestano miješati dok ne postigne željenu gustoću.

❥ Ajvar možemo spremiti i bez neprestanog miješanja – tako da ga ispečemo u pećnici. Nakon što smo sjedinili usitnjenu papriku i patlidžan sa soli i uljem, lonac stavimo u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C.

❥ Povremeno otvoriti pećnicu i promiješati smjesu. Pripazite da lonac u kojem kuhate ajvar nema gumene ili plastične ručke.

❥ Duljina kuhanja ovisit će o količini ajvara koju pripremamo, vrsti paprike koju smo izabrali i njenom sadržaju vode.

❥ Za razliku od ajvara od kuhane paprike, pečenjem su paprike već izgubile značajni dio svoje tekućine. Vrijeme pečenja ajvara od pečenih paprika bit će kraće.

PROVJERA JE LI AJVAR GOTOV

Izvadimo žlicom dio smjese na tanjurić i rashladimo je. Ajvar se ne smije razlijevati po tanjuriću, a ohlađen treba imati željenu gustoću. Vrijeme kuhanja se kreće između 45 i 90 minuta, ovisno o uvjetima pripreme, a koji su već ranije navedeni. Može trajati i duže ako radimo s većom količinom povrća.

❥ Pred kraj kuhanja dodajte u ajvar očišćeni, oprani i protisnuti češnjak (ako ga dodate prije, ajvar može poprimiti gorak okus).

❥ Ajvar može biti gorak i ako zagori smjesa prilikom pečenja.

❥ Provjerite okus – po potrebi možete dodati još papra, začinske ljute papričice ili soli. Na samom kraju kuhanja u ajvar se dodaje ocat.

❥ Kipući ajvar preliti u stakleni vrč, a zatim u vruće staklenke i odmah zatvoriti.

❥ Napunjene staklenke stavite na mjesto za hlađenje, omotajte termoizolacijskim materijalom poput deke (ručnika) te ohladite

❥ Nakon hlađenja operite staklenke izvana, osušite, označite naljepnicom i spremite u smočnicu.

ČUVANJE: Ajvar se čuva na suhom i hladnom mjestu, a najbolji je za konzumaciju do 12 mjeseci.

Pročitaj još:

Kisela miješana salata

Ciganski grah

Džem od butternut tikve i jabuka 

Prethodni članakCiganski grah
Sljedeći članakUkida se zona zaštite i nadziranja koja se odnosi na ASK u Vukovarsko-srijemskoj županiji
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.