Potpisan je ugovor o izradi projektno – tehničke dokumentacije za gradnju i opremanje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava. Vrijednost ugovora je 761.875 kuna; od toga je Ministarstvo poljoprivrede kroz Program sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini osiguralo 400.000 kuna, a ostatak Zagrebačka županija.

Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava pružat će sustavnu stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje. Također i uslugu cjeloživotnoga obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske.

Što prije do željenog rezultata

Zagrebačka županija uvijek osluškuje svoje poljoprivrednike. Poslušali smo i uzgajivače simentalskoga goveda i čuli njihove potrebe. Sjeli smo zajedno za stol i danas svjedočimo potpisivanju ovoga ugovora, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. Dodao je da će stočari usko surađivati s projektantom. Sve kako bi, u konačnici, projektno-tehnička dokumentacija iznjedrila projekt kakav stočarima i treba.

Idejnim rješenjem, na parceli od 23.600 četvornih metara, predviđena je gradnja triju zgrada; edukacijsko-informacijske, stajsko-aukcijske i pomoćne zgrade, s pripadajućim prometnicama i zelenim površinama. Na krovu zgrada postavit će se sunčana elektrana.

Stalno ističemo da se ovdje radi o regionalnom centru. Prema dosadašnjim razgovorima u ovome projektu moglo bi sudjelovati devet hrvatskih županija. To samo po sebi govori koliko je on značajan. Naravno, očekujemo i podršku i suradnju s Vladom RH, rekao je Tomljenović.

Nadodao je i da će uzgajivači stoke, Zagrebačke županija i Općina Dubrava učiniti sve da se realizacija projekta ubrza. Sve kako bi se što prije došlo do željenoga rezultata. Procjenjuje se da će gradnja i opremanje centra koštati oko 51 milijun kuna, naglasio je Tomljenović.

Treba zadržati mladost na selu

Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, rekao je da je budući centar izuzetno bitan za ostanak mladih na selu.

Kad vidimo što se danas događa i kakva je situacija s hranom i ako znamo da Hrvatska u proizvodnji hrane nije samodostatna, mislim da bi izgradnjom ovoga centra mladi ostali na selu. Ako ne zadržimo mladost, koja će nastaviti s uzgojem i našim planovima, sve nam je uzalud. Ovaj centar je velika šansa da mladost ostane na ovom prostoru, rekao je Horvatić.

Naglasio je da to neće biti centar samo za uzgajivače goveda, već sve vrste stoke koji će donijeti boljitak ovome kraju.

Austrija ima desetak ovakvih centara i svi jako dobro funkcioniraju. Zato mi ne smijemo dugo čekati! Situacija, ne samo u govedarstvu, nego u kompletnom hrvatskom stočarstvu nije dobra, ustvrdio je Horvatić. Zahvalio se i Zagrebačkoj županiji koja, kako je rekao, stočare u svemu prati i pomaže im.

Nositelj gradnje budućega Regionalnog centra za razvoj stočarstva bit će istoimeno trgovačko društvo koje će osnovati Zagrebačka županija, Općina Dubrava i Savez uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Mogući partneri su i županije zapadne Hrvatske – Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Grad Zagreb.

Ovo je projekt od nacionalne važnosti za opstanak, razvoj i unapređenje stočarstva u RH. Živimo u vremenu u kojemu smo svjedoci velikih kriza, a u svakoj krizi specifičnost je upravo u proizvodnji hrane. Treba nam biti u interesu da Hrvatska bude samodostatna u proizvodnji stoke, poručio je Tomislav Okroša, načelnik Dubrave. Rekao je da je općina Dubrava po broju grla goveda vodeća općina u Hrvatskoj. Radujem se ovome projektu! Pred nama je puno posla. Nećemo stati dok projekt ne realiziramo, poručio je Okroša.

 class=
Predstavnici Zagrebačke županije na lokaciji budućeg Regionalnog centra za stočarstvo u općini Dubrava (s lijeva Danijel Rukavina, Damir Tomljenović, Gordana Matašin i Josip Kraljičković)
 class=
Damir Horvatić

Što o Regionalnom centru za stočarstvo u Dubravi misle proizvođači?

 class=

ŽELJKICA KRUHIN

Prikraj, grad Dugo Selo

► 35 muznih krava u staji

► obitelj obrađuje 60 ha poljoprivrednih površina

Podržavam ideju Centra jer on pruža mogućnost da budemo više povezani. Time ćemo lakše moći dogovarati otkupnu cijenu naših proizvoda. Pozivam sve stočare da se ‘uklope’ u ovaj projekt!

 class=

VALENTINO PANIĆ

Majur, općina Farkaševac

► 65 mliječnih grla u staji s robotiziranom mužnjom

► obitelj obrađuje 100 ha poljoprivrednih površina

Centar stočarstva je jako dobra ideja. Neće to biti samo aukcijska dvorana za prodaju stoke, već i centar za istraživanje, za kontrolu mlijeka… Veliku korist vidim i u genotipizaciji i u stručnoj podršci. Sve stvari koje trebaju nama stočarima bit će objedinjene.

 class=

EMINA BUREK

Mostari, općina Dubrava

► 560 grla u staji

► obitelj obrađuje 200 ha poljoprivrednih površina

Velika podrška ovome projektu! Svjedoci smo da to funkcionira u nama susjednim državama, i da stočari jako dobro posluju zahvaljujući baš takvim centrima. Valjda će tako biti i kod nas. Bit ćemo povezani, naši proizvodi, i mlijeko i meso, moći će postići bolju cijenu, a mi biti konkurentniji.

 class=

JOSIP MUŽINIĆ

Križevčec, grad Sveti Ivan Zelina

► 450 grla u staji

► obitelj obrađuje 250 ha poljoprivrednih površina

Kroz centar ćemo, ako do tada ne propadnemo, biti puno konkurentniji na tržištu. Imamo dobru robu i s bikovima ćemo na aukciji moći postići veću cijenu. Očekujem puno i od edukacija, no sve ovisi kakav će u Centru biti program i kako će on zaživjeti. Centru dajem veliku podršku, nadam se da će nas u tome podržati i politika.

 class=

ŽELJKO ZOUHAR

Zgališće, općina Dubrava

► obitelj se isključivo bavi tovom junadi

► kapacitet farme do 200 grla

► obitelj obrađuje 100 ha poljoprivrednih površina

Vjerujem da bi kroz centar mogli nabavljati jeftiniji repromaterijal, i sjeme i gnojivo, a kroz aukcije postići bolju cijenu stoke. S druge strane u centru se planira i prerada. Tako bi se kroz njega određena kategorija mesa mogla plasirati direktno kupcima, koji ga sada kupuju u trgovačkim centrima. U svakom slučaju moja puna podrška! U budućnosti će sve više trebati direktnog kontakta između proizvođača i krajnjega kupca.