Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦150 g šećera

✦100 g oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

✦100 g kokosovog brašna

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera. Umiješati špatulom brašno po­miješano s praškom za pecivo i kokosovim brašnom. Rasporediti u kalup dimenzije 36 x 23 cm obložen pa­pirom za pečenje i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Preljev:

✦200 ml soka od ananasa iz kompota

Priprema: Pečen biskvit preliti sa sokom od anana­sa.

Krema:

✦6 žumanjaka

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦2 mljevene želatine (20 g)

✦250 ml mlijeka

✦600 g ananasa iz kompota

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izmiješati pjenjačom. Dodati želatinu bez prethod­nog močenja i mlijeko pa sve sjediniti i kuhati na srednjoj vatri uz stalno miješanje 4 – 5 minuta. Malo ohladiti pa dodati ananas rezan na sitne kockice te mekše umućeno vrhnje za šlag. Kremu mazati na bi­skvit pa ukrasiti šlagom i komadićima ananasa.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Ukrasiti čvrsto tučenim vrhnjem za šlag.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakMalinka
Sljedeći članakKod uginulih goveda potvrđena bolest bedrenica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.