Biskvit:

✦4 jaja

✦200 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦4 žlice vruće vode

✦ribana korica pola naranče

✦100 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

✦250 g očišćene ribane mrkve

✦200 g mljevenih lješnjaka

✦sok od 1 naranče

Priprema: Izmiksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne pobijeli. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati vruću vodu i ribanu koricu naranče te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješati sitno ribanu mrkvu i mlje­vene lješnjake. Smjesu uliti u kalup dimenzije 38 x 28 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta. Ohlađen biskvit prerezati okomito na dva dijela i pokapati ga sokom od naranče.

Krema:

✦300 ml jogurta

✦3 žlice šećera u prahu

✦2 žličice arome vanilije

✦2 žlice svijetlog meda

✦1 mljevena želatina (10 g)

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: Pomiješati jogurt sa šećerom u prahu, aromom vanilije i medom. Pripremiti želatinu prema uputi sa 4 žlice hladne vode. Zagrijati želatinu da se otopi, te ju umiksati u smjesu jogurta i meda kako se ne bi stvorile grudice. Mekše izmiksati vrhnje za šlag i ručno ga umiješati. Na biskvit staviti pola kreme, poklopiti drugim biksvitom i staviti ostatak kreme.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakSuper fine kocke
Sljedeći članakVodopija – potiče tek i liječi jetru
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.