Zahvaljujući vrhunskim strojevima, inovativnoj tehnologiji i preciznoj poljoprivredi, rad na polju je znatno olakšan. Stoga se pozorno prati koje novitete donose novi modeli poljoprivrednih strojeva. Konkurencija u sektoru proizvodnje poljoprivrednih strojeva u svijetu je sve veća. Poljoprivrednici imaju na izbor sve više različitih modela strojeva. I u Hrvatskoj tržište poljoprivredne mehanizacije postaje dinamičnije. 3. veljače u 12 h, u ulici Nikole Tesle 137 u Đakovu otvara prvi prodajno-servisni centar tvrtke Inter Agrar Mehanizacija d.o.o.

Tvrtka Inter Agrar Mehanizacija d.o.o. osnovana je 2022. godine pod okriljem slovenske tvrtke Interexport d.o.o., koja je ekskluzivni i generalni zastupnik za prodaju i servis traktora Fendt i Valtra te strojeva za strojnu sječu drva Ponsse u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Još prije osnivanja tvrtke Inter Agrar Mehanizacija d.o.o. tvrtka Interexport iz Slovenije zastupala je navedene robne marke na hrvatskom tržištu putem različitih poslovnih partnera, no u želji za jedinstvenim prodajnim nastupom, a prije svega učinkovitom uslugom i dostupnošću rezervnih dijelova, te odgovarajućom stručnom podrškom, osnovala je tvrtku koja će slijediti visoke zahtjeve kvalitete, brzine i učinkovitosti servisiranja hrvatskog tržišta. Tim povodom razgovarali smo s direktorom i vlasnikom tvrtke Interexport d.o.o. Alešom Jenčičem.

Valtra
Ponsse
  • Gospodine Jenčič, nakon višedesetljetnog uspješnog poslovanja u Sloveniji te Srbiji, na području uvoza, distribucije i zastupstva vrhunskih proizvođača poljoprivrednih strojeva, donosite bogato iskustvo, viziju poslovanja i prodaje poljoprivredne mehanizacije i u Hrvatsku. Recite nam kako i zašto ste se odlučili otvoriti poslovnicu i u Hrvatskoj? Na kojoj adresi će kupci moći doći do vas i o kakvom objektu se radi?

Interexport, d.o.o. je međunarodna trgovačka tvrtka s više od 50 godina tradicije u području uvoza, distribucije, razvoja tehničkih rješenja i zastupanja najkvalitetnijih robnih marki. Vizija tvrtke je pružanje kvalitetnih usluga čime smo pouzdan poslovni partner u zemlji i inozemstvu. Slijedimo slogan Vaš partner kvalitete i povjerenja. Tvrtka u Sloveniji zapošljava oko 70 djelatnika, a u široj regiji blizu 110. U Sloveniji djelujemo u području medicine i poljoprivrede. U Hrvatskoj i Srbiji djelujemo u području poljoprivrede pod jedinstvenim brendom Inter Agrar.

Radi zahtjeva hrvatskog tržišta i profesionalne poljoprivredne proizvodnje te sve većih zahtjeva za modernu mehanizaciju, želja je biti u direktnom kontaktu sa kupcima, te u središtu Slavonije, u Đakovu u ulici Nikole Tesle 137, otvaramo prvi prodajno servisni centar tvrtke Inter Agrar mehanizacija u Hrvatskoj. Poslovni kompleks pod jednim krovom objedinjuje upravu tvrtke, prodajni centar, centralno skladište rezervnih dijelova i servisnu radionicu. Na više od 5000m2 smješten je moderni centar s prodajnim prostorima i radionicom s više od 900m2, velikim centralnim skladištem rezervnih dijelova, gdje od samog početka već radi 10 zaposlenih s tendencijom zapošljavanja novih djelatnika.

  • Iako je Slovenija površinom manja, ukupna prodaja traktora u zadnjih desetak godina premašivala je broj prodanih traktora u Hrvatskoj. Koji su objektivni razlozi tome i smatrate li da hrvatsko tržište poljoprivredne mehanizacije ima potencijal za iskorak u dosadašnjim trendovima?

Slovenija je ranije ušla u EU te je već ranije počela koristiti sredstva iz fondova Europske unije. Na taj način se stabiliziralo tržište traktora što smatramo da će se isto dogoditi u Hrvatskoj.

Ekskluzivni zastupnik u RH za Fendt, Valtru i Ponsse

  • Koje sve proizvođače poljoprivrednih strojeva zastupate i distribuirate u Sloveniji i Srbiji, a koje brendove i strojeve planirate prodavati na hrvatskom tržištu?

U Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji zastupamo ukupni Fendt prodajni program. To se odnosi na traktore, kombajne, balirke i liniju za sjenažu, Valtra traktore i Ponsse strojeve za šumarstvo. Pored toga u Sloveniji i Srbiji zastupamo još program Amazone, Braun i Strautmann, a dodatno još program Farmtech u Srbiji. Tvrtka Inter Agrar Mehanizacija d.o.o. je sada ekskluzivni uvoznik robnih marki Fendt, Valtra i Ponsse na hrvatskom tržištu. Osim prodaje novih strojeva, posebna pozornost posvetit će se učinkovitom i profesionalnom servisu i opskrbi originalnim rezervnim dijelovima te sveobuhvatnoj podršci kupcima.

  • Fendt i Valtra su hrvatskim poljoprivrednicima već jako dobro poznati, dok se manje zna o strojevima Ponsse. No, prvo ćemo se zadržati na brendu Fendt. Nedavno smo objavili vijest u Gospodarskom listu da je Fendt Vario 728 proglašen traktorom godine na sajmu u Bologni. Hoće li i hrvatski farmeri moći kupiti taj traktor u Inter Agraru? To priznanje je moglo pripasti i bilo kojem modelu iz game traktora Fendt, jer se radi o vrhunskim strojevima. Možete li objasniti što te traktore čini „Fendtastičnim“, odnosno što hrvatski poljoprivrednici dobivaju kupnjom Fendt traktora?

Svi produkti iz prodajnog asortimana Fendt i Valtra dostupni su na hrvatskom tržištu. Tako i Fendt 728 Vario koji je bio proglašen za traktor godine. Pogotovo radi toga jer poljoprivreda sve više postaje industrija u kojoj su obavezni isplativost i ekološka odgovornost, vremenski okviri sve su kraći. Za ispunjavanje svih ovih uvjeta potrebni su visoko tehnološki sofisticirani strojevi. Poljoprivredni strojevi Fendt pouzdano su jedni od prvih predstavnika visoke tehnologije, digitalizacije i isplative poljoprivrede.

Sve to čini traktore Fendtastične. Našim dolaskom na hrvatsko tržište hrvatski poljoprivrednici dobit će prvorazrednu uslugu u području precizne poljoprivrede, brzu i učinkovitu postprodajnu uslugu i time sačuvati vrijednost svojih strojeva. Također, naši kupci će imati koristi od povoljnih financijskih aranžmana kod financiranja kupnje strojeva.

  • Valtra je također već dugo prisutna na hrvatskom tržištu i ima svoje poklonike. Koji profil poljoprivrednika se više odlučuje na kupnju Fendta, a koji farmeri su odani Valtri?

Sretni smo što smo svojim dosadašnjim radom oba brenda postavili na visoko mjesto prepoznatljivosti. Kao i sve u životu, svaki brend ima svoje kupce. S oba brenda uspješno izlazimo u susret kupcima koji žele raditi i u šumi i na polju. Oba brenda su se pokazala uspješnima i u komunalnim djelatnostima. Kod marke Fendt kupac dobiva stroj koji predstavlja najnovije tehnološko dostignuće u poljoprivredi. Valtra predstavlja izvrstan omjer cijene i kvalitete stroja.

  • Ponsse je manje poznata marka u Hrvatskoj. Kakve strojeve proizvodi?

-Ako je Fendt sinonim za najvišu tehnologiju u poljoprivredi, marka Ponsse ima sličnu poziciju u šumarstvu. Riječ je o vodećem proizvođaču iz Finske koji sa svojim strojevima ima reference diljem svijeta i poznat je po svojoj pouzdanosti, isplativosti i posvećenosti krajnjem kupcu.

  • Koje inovacije i modele navedenih proizvođača planirate najviše promovirati u ovoj godini na hrvatskom tržištu? Koja su vam očekivanja i kako planirate privući kupce?

Za razliku od Slovenije, hrvatske površine su puno veće pa su nam fokus traktori s više konjskih snaga. Naš cilj je s demo traktorima pristupiti kupcima, da se uvjere u učinkovitost i kvalitetu strojeva i na taj način privući kupca.

Brza i profesionalna usluga i servis

  • Kreće novo proračunsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike, pa će se uskoro kroz nove natječaje moći nabaviti vrhunski poljoprivredni strojevi. Mogu li hrvatski poljoprivrednici kod vas dobiti savjete za nabavu novih strojeva kroz sufinanciranje i bespovratna sredstva iz Strateškog plana i što novi traktori znače za konkurentnost na sve zahtjevnijem tržištu EU?

-Iskustva iz Slovenije sigurno ćemo prenijeti i na hrvatsko tržište. Prošli smo tu početnu fazu već u Sloveniji, tako da imamo znanje i iskustva u financiranju iz sredstava EU. Budući da su proizvodi iz našeg programa visoke tehnološke kvalitete te opremljenosti, time automatski kupac dobiva veću učinkovitost, što znači manje troškova na hektar obrađene zemlje.

  • Prosječna starost traktora u RH je iznad 30 godina, a dinamično je i na tržištu rabljenih strojeva. Hoćete li se i vi uključiti u taj segment?

Da, jer takav princip poslovanja imamo i na ostalim tržištima.

  • Kupnja novog stroja je izvrstan početak, no danas je izuzetno bitna i servisna podrška. Koje pogodnosti će imati vaši kupci što se tiče održavanja i popravaka strojeva kupljenih kod vas?

U sklopu našeg centra imamo veliki lager rezervnih dijelova koji su namijenjeni brzoj i profesionalnoj reakciji na tržištu. Cilj je da ovaj centar postane regionalna točka i za servisiranje ostalih tržišta u regiji.

  • Na kraju, imate li poruku za hrvatske poljoprivrednike i što oni dobivaju dolaskom Inter Agrara u Hrvatsku?

Osnovna motivacija dolaska na tržište je želja biti blizu kupca, ponuditi mu prvoklasnu uslugu i ponuditi mu povoljne mogućnosti kupnje. Vjerujemo da gradimo vrhunski tim koji će ispuniti visoka očekivanja hrvatskog tržišta. Također vjerujemo da nas čeka još puno posla, ali sigurni smo da je hrvatsko tržište dobilo partnera od kvalitete i povjerenja.

(S lijeva na desno) Emil Vranješ, direktor Inter Agrar Mehanizacija d.o.o., Aleš Jenčič, direktor i vlasnik tvrtke Interexport d.o.o. i Borut Ogrin, direktor poslovne jedinice Poljoprivredna mehanizacija Interexport d.o.o.
Prethodni članakŠto proizvoditi ovisno o veličini poljoprivredne površine?
Sljedeći članakNaljepši grmovi žute boje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.