Rašeljka, turska višnja, kršulj, magriva, rašeljina (Prunus mahaleb L.) je biljka iz porodice ruža, Rosaceae. Porijeklom je iz Mediterana, Irana i dijela centralne Azije.

Raste u šikarama i otvorenim šumama, na suhim padinama, u središnjoj Europi na nadmorskim visinama do 1700 m, a na visoravni na 1200 do 2000 m u južnoj Europi. Rasprostranjena je na području južne Europe i sjeverne Afrike. U Hrvatskoj raste najviše na primorskim područjima zbog prilagodljivosti na karbonatna tla i sušu. Koristi se u hortikulturi, a najviše se koristiti kao podloga kod cijepljenja višnje i trešnje.

Listopadno je drvo ili grm koje naraste od 2 do 10 metara visine s deblom i do 40 cm promjera. Kora drveta je sivo-smeđe boje, s izraženim lenticelama na mladom drvetu i blago izbrazdana na starim dijelovima debla. Kora, drvo i sjemenke sadrže kumarin. Drvo je teško i koristi se za izradu namještaja. Listovi su 1,5-5 cm dugi i 1-4 cm široki, izmjenično raspoređeni, jajoliki, ušiljeni, s oštrim rubovima, goli i zeleni. Peteljka je duga 5 -20 mm, s ili bez dvije žlijezde.

Cvijet je mirisan, bijele boje, malen (8-20 mm promjera) s peteljkom (8-15 mm). Cvjeta u proljeće, a oprašuju ga pčele.

Plod je malena okruglasta koštunica, slična trešnji ili višnji (8-10 mm promjera) u početnim fazama razvoja zelene boje, zatim crvena i u vrijeme berbe tamno crvena do crna, okusa gorkog bajama. Dozrijeva od sredine do kraja ljeta. Plod sadrži veliku količinu vitamina C, a svakodnevnom konzumacijom se utječe na poboljšanje imuniteta i čišćenje krvi.

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakZmajeva krv – suzbija infekcije i liječi rane
Sljedeći članakUzgoj švedske crne kokoši
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.