Šampinjon ili plemenita pečurka jestiva je gljiva iz porodice pečurki. Prepoznatljive bijele boje, zbog svoje je cjenovne pristupačnosti i blagog okusa sastojak brojnih jela. Šampinjoni prirodno rastu u Europi i Sjevernoj Americi, no masovno se uzgajaju diljem svijeta.
Jedan od najvećih proizvođača u Hrvatskoj je Fungus Panonia iz Donjeg Miholjca čiji smo proizvodni pogon posjetili.
Kompost, temperatura i vlažnost zraka
Šampinjoni su poprilično osjetljivi i potrebno je osigurati specifične uvjete kako bi uzgoj bio uspješan. Uz optimalne uvjete moguće je dobiti kvalitetne gljive, slične veličine i oblika. Šampinjoni se sade u kompost, a najčešće je to stajnjak s primjesama. Najbolji je kompost sa slamom i konjskim stajnjakom koji u ovom slučaju koristi i Fungus. Preko komposta se stavlja prekrivač (pokrivna zemlja), debljine oko 3 do 5 centimetara.
Nakon toga se iduća tri dana sve zalijeva i drži na temperaturi od 15 °C do 25 °C. Iznimno je bitno pratiti temperaturu jer ukoliko se temperatura poveća iznad preporučene, utoliko dolazi do kvarenja komposta i smanjenja prinosa. U ovoj fazi je izuzetno bitna i vlažnost zraka te mora biti smanjena razina kisika, a povećana razina CO₂. Sama berba gljive odvija se u tri vala koja će kasnije biti detaljnije objašnjena.
Uzgoj u komorama
Fungus Panonia ima šest komora koje periodički izmjenjuje tijekom cijele godine te se u svakoj komori odvija određeni proces proizvodnje gljiva. Jedna komora je u pripremi za postavljanje novog komposta te se ona prazni od starog komposta i obavezno dezinficira.
U drugoj komori je postavljen kompost koji se drži pod određenim uvjetima koji su gore opisani te se priprema za daljnje faze proizvodnje gljive.
U trećoj komori se nalazi kompost na kojem će u narednim danima biti gljiva spremna za berbu prvog vala.
Za vrijeme našeg posjeta u četvrtoj komori se odvijala berba prvog vala gljive. Berba prvog vala traje 4 dana te daje najveće prinose (3.000-4.000 kg). U ovom valu probire se krupnija gljiva, a ona koja je u ovoj fazi najsitnija ostavlja se za berbe u drugom i trećem valu.
U petoj komori nalazi se gljiva za berbu u drugom valu. Drugi val ima slabije prinose od prvog vala, te je moguće ubrati od 2.000 do 2.500 kg te traje također 4 dana.
U šestoj komori nalazi se treći val gljive čiji prinos je značajno slabiji od prethodna dva vala. Berba trećeg vala traje 3 do 4 dana te je moguće ubrati od 300 do 800 kg gljive.
Tretman bolesti
Šampinjoni su podložni bolestima, a jednu smo i zatekli tijekom našeg posjeta. Riječ je o bolesti naziva Verticillium pri kojoj gljive po sebi poprimaju smeđe mrljice i kapljice. Kada se to primijeti, s plastičnom vrećicom se ukloni dio šampinjona gdje je to nastalo kako se pore ne bi proširile na ostale te se na takvo bolesno i pogođeno mjesto stavlja sol koja isušuje taj dio i na tom mjestu nema ponovljenog rasta šampinjona.
Pakiranje i plasman
Kako bi došli do kvalitetnog proizvoda, gljiva se nakon berbe mora dobro prohladiti (na 2-2,5 °C ) te takva pakirati. U sat vremena se može spakirati oko 500 kg gljive potrebne za 500 g pakiranje, dok se za potrebe pakiranja 250 g gljive u sat vremena može spakirati oko 200-250 kg.
Šampinjone Fungus Panonije otkupljuje i trgovačkim lancima distribuira ENNA Fruit, vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije. ENNA Fruit surađuje s malim i velikim proizvođačima voća i povrća u Hrvatskoj, te im pruža stabilnost i sigurnost kroz zajamčeni otkup i uredno plaćanje, dok istovremeno trgovačkim lancima osigurava kontinuitet količina i definirani standard kvalitete u opskrbi voćem i povrćem.