Prhko tijesto (za oko 12 komada):

✦90 g maslaca

✦40 g šećera

✦prstohvat soli

✦130 g glatkog brašna

✦1 – 2 žlice hladne vode

Priprema: Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, te po potrebi dodati hladnu vodu za kompaktnu smjesu. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Tijesto razvaljati na debljinu 3 – 5 mm, rezati okruglom modlom malo većom od kalupa. Utisnuti u maslacem podmazane kalupe za mini pite ili košarice promjera 9 cm. Tijesto izbockati vilicom, na tijesto staviti aluminijsku foliju i rižu da se održi forma košarice. Peći 7 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C, maknuti rižu s aluminiskom folijom i vratiti u pećnicu na još 10 – 15 minuta dok ne porumene. Košarice ohladiti.

Nadjev:

✦150 ml vrhnja za šlag

✦40 g šećera u prahu

✦2 vanilin šećera

✦300 g milerama

✦ribana korica naranče

✦12 polovica marelica iz kompota

Priprema: Izmiksati vrhnje za šlag s obje vrste šećera do pola, dodati mileram i ribanu koricu naranče i umutiti do kraja u pjenastu kremu. U slastičarsku vrećicu staviti kremu i puniti košarice. Na vrh svake košarice staviti polovicu marelice iz kompota. Dobro ohladiti u hladnjaku.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakRolada ledeni vjetar
Sljedeći članakTrešnje i višnje – sočne i ljekovite
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.