Većina bambusa koji se kod nas mogu pronaći u prodaji, vrtovima i već ponegdje u prirodi, invazivne su vrste koje se brzo šire podzemnim stabljikama. Bujan i brz rast zbog kojeg su postali popularni sada predstavlja velike probleme jer bambusi počinju preuzimati cijele vrtove. Kada pobjegnu u prirodu ugrožavaju prirodna staništa i lagano istiskuju domaće vrste. No nije apsolutno sve bambuse nemoguće kontrolirati.

Najčešće vrste su iz roda Phyllostachys; zeleni (P. bissetii), zlatni (P. aurea i P. aureosulcata) i crni bambus (P. nigra). Svi imaju debele i čvrste stabljike na čijim se nodijima nalaze višestruko razgranati izboji sa svijetlo zelenim uskim listovima. Najlakše ih je razlikovati po boji izboja, no oni karakterističnu boju dobivaju tek u drugoj godini rasta, mladi izboji su kod svih vrsta zelenkaste boje, stoga pažnju kod determinacije obratite na deblje i starije izboje koji su se razvili godinu ili dvije ranije. Sve vrste iz ovog roda su invazivnog karaktera. Brzo se šire i potpuno su otporne na niske temperature do minimalno -17 °C. Visina rasta u našim krajevima doseže im od 6 do 8 metara.

Streličasti i patuljasti bambus

Po obliku lista vrlo slična vrsta prethodnima je streličasti bambus (Pseudosasa japonica, sinonim Bambusa metake), no listovi su tamniji i gotovo dvostruko širi. Najveća razlika je u stabljikama koje su tanke i smeđe. Nisu potpuno uspravne već se pri vrhu lagano povijaju, ogranci su slabo razgranati. Iako se puno sporije širi i podzemne stabljike nisu tako snažne, ovo je također invazivna vrsta bambusa. Visina koju postiže je oko 3-4 metra.

Phyllostachys bissetii

Jedna od manje popularnih, ali i dalje čestih vrsta bambusa je patuljasti bambus (Pleioblastus fortunei). Iako je niskog rasta i djeluje pitomo, također ga je dosta teško iskorijeniti jednom kada se krene širiti, no zbog tankih podzemnih stabljika i sporijeg rasta nije nemoguće. Ova vrsta formira gusti pokrivač tla visine do 50 cm, a najbolje uspijeva u polusjeni. Popularniji je šarenolisni kultivar ‘Variegata’.

Rod Fargesia izgledom je sličan Phyllostachys vrstama, no raste busenasto, njegove nove stabljike izbijaju tijesno uz one prošlogodišnje tako da ne pokazuje invazivan karakter vegetativnog širenja. Fargesia nitida i F. murielae dvije su najčešće vrste. F. nitida raste visoko, do 4 metra, tanke, ali čvrste stabljike zelene su, u mladosti lagano ljubičaste. Vrsta F. murielae, koju nazivaju i kišobranasti bambus, niža je rastom 2,5-3 m kod obične vrste. Tako je najbolji odabir za manje vrtove i sadnju u posude, stabljike s vremenom poprime žutu boju.

Pseudosasa

Ako se odlučite zasaditi bambus u svom vrtu dobro se informirajte koje su vrste dopuštene za sadnju i svakako odaberite neinvazivne vrste. Istražite što se sve nudi, najčešće postoji više opcija za vaš vrt, odnosno sličnih vrsta koje neće s vremenom postati problematične. Raspitajte se kod pouzdanih osoba, odnosno stručnjaka iz područja hortikulture o tome koje vrste su najbolje za vaš vrt te odgovaraju vašoj viziji onoga što želite postići. Uvijek dajte prednost domaćim, zavičajnim vrstama ili neinvazivnim stranim vrstama koje se tradicionalno sade u vašem kraju. Novo i neobično nije uvijek i najbolje!

Foto : Mihael Kušen, mag. ing. agr.