Sastojci za 5 – 6 osoba:
250 g bijeloga graha,
500 g krumpira,
250 g zelenoga graha (može i duboko smrznuti),
2 mrkve,
1 poriluk,
250 g dimljene slanine (ili dimljenog špica),
1 lovorov list,
1 luk,
sol,
peršin,
1/2 l goveđe juhe
Priprema:
Grah ostavite preko noći ili najmanje 6 sati neka se namače u hladnoj vodi. Vodu od namakanja dopunite do jedne litre, pa u njoj kuhajte namočeni grah i slaninu 45 minuta. Za to vrijeme pripravite krumpir, mrkvu i luk i narežite na kockice. Poriluk narežite na kriške. Sve zajedno ubacite u lonac s grahom. Dolijte još otprilike 1/2 l vode, lovorov list, sol, papar i juhu. Pokriveno kuhajte na laganoj vatri još 15 – 20 minuta. Izvadite lovorov list i slaninu. Slaninu narežite na kockice i vratite u lonac. Probajte okus, ako treba još začinite i na kraju posipajte peršinom.
Savjeti: Grah kuhajte neposoljen. Sol dodajte kasnije, ali ne previše. U suprotnom, vrijeme kuhanja se produljuje. Ako želite da jelo bude krepkije, krumpiru i povrću dodajte kuhani dimljeni, razrezani špic i ostavite ga neka se u loncu prožme. Lonac s grahom je tipično zimsko jelo. Sadrži mnogo biljnih bjelančevina i balastnih tvari, stoga je vrlo zdrav.
Lonac s grahom
Lonac s grahom