Omotana janjeća pečenka

Sastojci za 4 osobe:
1 janjeći hrbat bez kostiju (1,30 kg)
2 grančice majčine dušice
1 cijelu glavicu češnjaka
3 dag maslaca
so
papar

Priprema:
Rasprostrite meso, posolite, popaprite, stavite grančicu majčine dušice i čvrsto savijte. Omotajte čistom uzicom. Izvana također posolite i popaprite, te stavite u lim. Uz meso dodajte izvađene i nasječene kosti, te razdvojite neoljuštene režnjeve češnjaka. Zalijte sa 2 žlice hladne vode. Meso pokrijte maslacem, narezanim na listiće. Pecite 25 minuta u pečnici, zagrijanoj na 210 Celzijevih stupnjeva. Često prelijevajte sokom. Po potrebi dolijevajte po žlicu vode, da sok ne prigori. Tada na meso stavite i drugu grančicu majčine dušice, te pecite još 10 – 15 minuta. Izvadite meso, masnoću zalijte sa 2 žlice vruće vode i miješajte na niskoj temperaturi da se potpuno otopi. Procijedite, pa poslužite uz meso.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.