PRIPREMITE:

40 dag brašna

3 dag kvasca

0,25 l mlakog mlijeka

sasvim malo šećera

6 dag maslaca

1 jaje

pola žličice soli

40 dag mesnate suhe slanine

2 žlice kumina

2 žlice krupne soli

Lim tanko namažite maslacem. Prosijte brašno u posudu, u sredini načinite udubinu u koju razmrvite kvasac. Dodajte mlijeko i šećer, pa s malo brašna načinite kvasac. Neka 15 minuta uzlazi. Dodajte mu otopljeni maslac, jaje i sol, umiješajte preostalo brašno i tucite tijesto da se pojave mjehuri. Neka uzlazi još 30 minuta. Narežite slaninu na tanke ploške, a zatim na kvadrate. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto, pa ga stavite u jedan veliki ili dva manja lima. Površinu pokrijte kvadratima slanine, pospite kuminom i solju. Neka lepinje uzlaze još 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 220°. Pecite 25-30 minuta na drugoj prečki odozdo i poslužite vruće.

Prethodni članakNabujak od poriluka i šunke
Sljedeći članakUštipci
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.