Pripremite:
– 150 g pancete
– 1 kg svinjetine
– 2 luka
– 6 češnja češnjaka
– 2 svježe paprike
– 3 mrkve
– 1/2 žlice origana
– 1/2 žlice majčine dušice
– 1 list celera
– 3-4 lovorova lista
– 2 žlice mljevene paprike
– 2 žlice pasirane rajčice
– 1 žlica vegete
– sol i papar
– 200 ml bijelog vina
– 500 ml goveđeg temeljca
– 500 ml vode
Okruglice s makom:
– 240 g brašna
– 1 žlica praška za pecivo
– 1 žličica soli
– 3 žlice maka
– 3 žlice maslaca
– 250 ml mlijeka
Priprema:
Narezanu pancetu prepržiti do zlatnožute boje, zatim ispeći meso narezano na komadiće dok ne dobije lijepu rumenu boju i potom izvaditi.
Na ostatku masnoće prepržiti luk, dodati češnjak, papriku, origano, majčinu dušicu, celer i lovorov list. Sve lagano posoliti i dinstati dok ne omekša, a zatim dodati mrkvu, mljevenu papriku i pasiranu rajčicu, te dinstati dok se rajčica ne počne hvatati za dno posude.
Potom sve zaliti vinom i pustiti da zavrije, a na kraju dodati temeljac, vodu, vegetu i papar, te pustiti neka zavrije. Na kraju dodati preprženo meso i pancetu, poklopiti i pustiti da se lagano kuha oko 45 min.
U međuvremenu napraviti okruglice s makom.
Maslac i mlijeko rastopiti, a u zdjelu za miješanje dodati brašno, prašak za pecivo, sol i mak, pa promiješati. Preliti kipućom vodom i vilicom umijesiti srednje tvrdo tijesto. Zatim od tijesta, među dlanovima uvaljati kuglice, i ostaviti prekriveno folijom do upotrebe. Tako pripremljene okruglice lagano spustiti u umak.
Sve zajedno poklopiti i kuhati oko 30 min na laganoj vatri, dok se umak ne zgusne i okruglice ne skuhaju.