Tijesto:
– 22,5 dag šećera
– 2 rum šećera
– 1,2 dcl ulja
– 1,2 dcl vode
– 30 dag oštrog brašna
– 1 i ½ žličica praška za pecivo
– 6 bjelanjaka
Preljev:
– mlijeko
– liker Maraschino
Voćna krema:
– 40 dag jagoda
– 20 dag borovnica
– 15 dag šećera
– 7 dag gustina
– 5 dag maslaca
Krema od vanilije:
– 6 žumanjaka
– 15 dag šećera u prahu
– ½ kg mascarponea
– 2,5 dcl vrhnja za šlag
Za ukras:
– 2 dcl vrhnja za šlag
– voće
Priprema biskvita: U posudu staviti pola količine šećera, dodati rum šećer, zatim ulje i vodu, pa kratko izmiksati mikserom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i izmiksati još jednom da se sve sjedini. Pjenasto umutiti bjelanjke s prstohvatom soli, uz postupno dodavanje preostale količine šećera. Snijeg od bjelanjaka dodavati ručno, malo po malo, prvoj smesi polako mješajući. Smjesu izliti u lim obložen papirom za pečenje, dimenzija 20 x 30 cm, te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 20 – 25 minuta. Pečen biskvit ohladiti 10 – ak minuta, izvaditi iz lima na žicu, okrenuti i skinuti papir za pečenje. Prerezati vodoravno na 3 jednaka dijela.
Priprema preljeva: Svaki biskvit preliti mješavinom mlijeka i likera.
Priprema voćne kreme: Jagodama i borovnicama dodati šećer, te ostaviti da se potpuno otope i puste sok. Nakon odmrzavanja, staviti kuhati na laganoj vatri do vrenja. Izmiksati štapnim mikserom u pire. Gustin razmutiti u 6 – 7 žlica hladne vode, te ga polako uliti u pire i kuhati uz neprestano mješanje dok se smjesa ne zgusne. U toplo dodati izrađen maslac sobne temperature. Hladiti uz povremeno miješanje, a mazati dok je mlako.
Priprema kreme od vanilije: Žumanjke miksati sa šećerom u prahu na pari 15 – 20 minuta dok se ne zgusne. Kad se malo ohladi, dodati mascarpone i čvrsto tučeno vrhnje za šlag. Na svaki biskvit mazati voćnu kremu, pa kremu od vanilije, osim zadnjeg.
Dekoriranje: Zadnji biskvit premazati tučenim vrhnjem i ukrasiti voćem.
Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“