Acanto Plus – neizostavna zaštita strnih žitarica

26

""

U ozimim žitaricama apsolutni prioritet za proizvođače je kvaliteta. U tom kontekstu, osim borbe protiv korova, potrebno je osigurati i učinkovitu zaštitu od napada patogenih gljivica, uzročnika biljnih bolesti tipičnih za žitarice. U povoljnim uvjetima za zarazu, biljne bolesti imaju značajan utjecaj na količinu prinosa i kvalitetu zrna.

Žitarice su posebno osjetljive na uzročnike biljnih bolesti, jer u povoljnim uvjetima patogene gljivice mogu kolonizirati mlade listove, brzo se proširiti diljem biljaka i ugroziti normalan razvoj biljnih organa (korijenovog sustava, izdanaka, stabljike, listova, klasa i zrna.).  
Najznačajnije biljne bolesti u ozimim žitaricama su pepelnica (Erysiphe graminis), smeđa pjegavost lista (Mycosphaerella graminicola = Septoria tritici), žuto-smeđa pjegavost (Pyrenophora tritici-repentis), hrđe (Puccinia spp.) i paleži klasa (Fusarium spp.), a najčešća skupina fungicida u borbi protiv navedenih bolesti ozimih žitarica su strobilurini.
    
Dokazano rješenje

Acanto® Plus je profesionalno, inovativno i dokazano rješenje razvijeno od strane tvrtke DuPont Crop Protection s ciljem zadovoljenja zahtjeva i potreba poljoprivrednika u suzbijanju bolesti koje napadaju usjeve ozimih žitarica. Dizajniran na osnovi nove generacije strobilurina (pikoksistrobin) u kombinaciji s ciprokonazolom. Obje aktivne tvari imaju različite načine djelovanja, bez unakrsne rezistencije i uz aktivnosti koja osigurava visoku učinkovitost u borbi protiv patogenih gljivica u svim fazama razvoja.
Zbog sadržaja dviju aktivnih tvari različitog mehanizma djelovanja, Acanto Plus je odličan u antirezistentnim programima zaštite, a pokazuje i odličnu kompatibilnost s fungicidima, insekticidima i herbicidima koji se koriste u zaštiti usjeva žitarica.
    
Ujednačena zaštita

Pikoksistrobin pojačava fotosintetsku aktivnost i stanično disanje, poboljšava metabolizam tj. asimilaciju dušika i inhibira biosintezu etilena, što rezultira ozelenjavanjem tretiranih žitarica, odgođenim starenjem i povećanom tolerancijom na stres, dakle čimbenicima koji imaju pozitivan utjecaj na performanse žetve.
Pikoksistrobin ima najveću sistemsku aktivnost među strobilurinima trenutno prisutnim na tržištu. Niti jedan od njih nije u mogućnosti ponuditi takvu mobilnost kroz ksilem i preraspodjelu putem djelovanja pare. Jednom kada uđe u biljno tkivo, pikoksistrobin putuje ksilemom i difuzijom kroz stijenke biljnog tkiva, što uzrokuje migraciju iz tretiranih biljnih dijelova prema terminalnim biljnim dijelovima. Nakon prskanja, dio pikoksistrobina se taloži na površini lista i mobilizira, te preraspodjeljuje isparavanjem, stvarajući zaštitnu atmosferu nad cijelom lisnom masom. Ova količina aktivnog sastojka omogućuje dobivanje ujednačene zaštite i poboljšava zaštitu susjednih biljaka.


Niz prednosti

Acanto® Plus je formuliran u obliku koncentrata za suspenziju (SC), a ova formulacija nudi niz zanimljivih mogućnosti i prednosti: male čestice omogućuju bolju pokrovnost, dobru otpornost na ispiranje kišom  i navodnjavanje, ne pjeni, lako se dozira, omogućuje jednostavno čišćenje opreme i dobro se prilagođava u uvjetima miješanja.
Acanto® Plus  je definitivno najbolje rješenje za održavanje usjeva zdravim, naročito tijekom kritičnih faza razvoja i neophodan je za postizanje obilne žetve visoke kvalitete i poboljšanja profitabilnosti.

 

Zlatko Šefer, ing.agr.
AgroChem MAKS d.o.o.

 

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakInfluenca ptica u Špičkovini- izjava za medije pomoćnika ministra Damira Agičića
Sljedeći članakZavršena eutanazija peradi na gospodarstvima u Špičkovini kod Zaboka
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.